מעריב אורח
|
פורסם: חמישי 15.03.07 9:25 נושא ההודעה: קו ההגנה החדש: חקירת הנשיא משה קצב לא היתה חוקית |
|
|
קו ההגנה החדש: חקירת קצב לא היתה חוקית
סניגוריו של הנשיא הנבצר טענו במהלך דיון בבג"ץ כי חסינותו של קצב לא הוסרה כנדרש, וחקירת המשטרה בעניינו איננה חוקית. "החוקרים לא שאלו את הנשיא אם הוא רוצה להסיר את חסינותו"
שמואל מיטלמן
15/3/2007 7:48
פרקליטיו של נשיא המדינה, משה קצב, שולפים "שפן חדש" מהכובע: אתמול, במהלך דיון בבג"ץ, טענו עורכי הדין אביגדור פלדמן וציון אמיר כי המשטרה הפרה את חסינותו של נשיא המדינה בכך שחקרה אותו מבלי שחסינותו הוסרה כנדרש, ולכן החקירה היא בלתי חוקית. "חלק גדול מחומר החקירה נאסף כתוצאה מצווי חיפוש שהוצאו, אבל פעולות פולשניות אלה אינן חוקתיות", טען עו"ד פלדמן בפני שופטי בג"ץ.
עורכי הדין פלדמן ואמיר אמרו את הדברים כמשיבים תומכים בעתירתו של המשפטן אמיר לירן, הגורס כי לאור חסינות נשיא המדינה לא ניתן היה לקיים נגדו חקירה פלילית. לטענתו, החקירה שבוצעה היא משוללת סמכות. עוד טוען לירן כי השימוע לקצב צריך להתקיים רק לאחר פרישת הנשיא מכהונתו.
הנשיא לא הודח
למרות ש-7 ח``כים הצביעו בעד הדחת הנשיא ורק 4 התנגדו, לא התגבש בוועדת הכנסת הרוב הדרוש משום שרבים נבצרו מהדיון. ח``כ גלאון: ``הכנסת משדרת שדמם של קורבנות קצב הוא הפקר``
לכתבה המלאה
פלדמן התלונן באוזני השופטים אילה פרוקצ`יה, אסתר חיות ודבורה ברלינר כי חוקרי המשטרה לא שאלו את קצב בתחילת החקירה אם הוא רוצה להסיר את חסינותו. לדבריו, הם עשו כן רק בעיצומה של החקירה, לאחר שהמשטרה כבר הוציאה צווי חיפוש במשכן הנשיא ותפסה שם מחשבים.
"הונחינו על ידי הנשיא לומר לכם שהוא כלל לא היה מודע לשאלת החסינות בתחילת חקירתו וכי הוא היה עסוק אז בהתמודדות עם החשדות נגדו", אמר עו"ד פלדמן לשופטים. "עכשיו אנו טוענים בשמו כי החקירה לא היתה חוקתית וכי לא ניתן להעמיד נשיא לדין פלילי".
הבוקר התראיין עו"ד פלדמן לגל"צ, והוסיף לטעון כי חקירתו של נשיא המדינה התנהלה שלא כדין. "החסינות נועדה להגן על נשיא המדינה", הוא אמר. "הוא מטרה קלה מאוד. מישהו לקח את הנשיא כמטרה והעליל עליו עלילת שווא. החסינות לא תלויה בנשיא זה או אחר".
"לא ניתן להעמיד נשיא לדין פלילי". עו"ד אביגדור פלדמן. צילום: פלאש 90 /images/archive/gallery/252/491.jpg
"כך מגינים על מוסד הנשיאות?"
נציגת הפרקליטות, עורכת הדין דינה זילבר, ביקשה מהשופטים לדחות את העתירה ואת טענות הסניגורים על הסף, בנימוק שטענת החסינות מועלית על ידם בפעם הראשונה רק עתה, כבדרך אגב, ועוד בהיותם משיבים בעתירה אחרת, ולא כעותרים.
"יש אמירה מפורשת של הנשיא, בתכתובת עם היועץ המשפטי לממשלה, כי הוא
לא מסתתר מאחורי החסינות", ציינה זילבר. "יש בכך כדי לראות ויתור של קצב על החסינות".
עו"ד זילבר הוסיפה ושאלה את שופטי בג"ץ: "היעלה על הדעת שבמשך שנים אי אפשר יהיה לחקור נשיא מכהן בחשד שביצע עבירה חמורה? האם כך מגינים על מוסד הנשיאות? זה אבסורד". בג"ץ יכריע בנושא במועד אחר.
חברי הכנסת לא הגיעו לדיון בהדחה
לפני שבוע קיימה ועדת הכנסת דיון בעניינו של קצב, במהלכו הוחלט כי נשיא המדינה הנבצר לא יודח מתפקידו, לאחר שבוועדה לא התגבש הרוב הדרוש להדחה. שבעה ח"כים שהשתתפו בדיון תמכו בהצעה מול ארבעה מתנגדים, אבל הרוב הדרוש הוא 19 מתוך 25 חברי הוועדה, וחברי הוועדה פשוט לא הגיעו לדיון.
חברי הכנסת שלי יחימוביץ`, קולט אביטל, נדיה חילו (עבודה), גדעון סער, לימור לבנת (ליכוד), זהבה גלאון (מרצ) ודב חנין (חד"ש) היו היחידים שתמכו בהדחתו של הנשיא. חברי הכנסת דוד אזולאי, נסים זאב, מאיר פרוש ויצחק גלנטי התנגדו, בעוד שיושבת ראש הוועדה, ח"כ רוחמה אברהם (קדימה) נמנעה וח"כ מיכאל איתן בחר שלא להשתתף בהצבעה. שאר חברי הוועדה לא הגיעו לדיון ולהצבעה.
בתום ההצבעה, הביעה יוזמת מהלך ההדחה, ח"כ זהבה גלאון, אכזבה קשה. "הכנסת התגלתה היום במלא חרפתה", אמרה. "כנסת שלא הדיחה את הנשיא משדרת שדמם של קורבנותיו הפקר. אני נואשת, זה פרצופה של הכנסת. לא שיקולים מוסריים עמדו לנגד עיניהם של הח"כים אלא שיקולים פוליטיים זרים".
http://www.nrg.co.il/online/1/ART1/556/738.html |
|