חיים יטיב דובר של `נקים`

|
פורסם: ראשון 21.01.07 5:20 נושא ההודעה: החשב הכללי סבור שישראל היא המדינה המושחתת ביותר במערב |
|
|
"מי שאומר שלא ניסיתי לבלום את פרשת לאומי - משקר"
כך אמר החשב הכללי באוצר, ירון זליכה, בתגובה על דברי מקורבי ראש הממשלה כי זליכה עצמו שיבח בשעתו את פעילות אולמרט בהפרטת בנק לאומי. "אינני חלש או פחדן אבל למי יכולתי לפנות בפרשת לאומי", אמר זליכה ביום עיון על השחיתות בשלטון. מירי גולן, לשעבר מפקדת היחידה לחקירות הונאה, אמרה שיש לזכור כי סגירת תיק מחוסר ראיות איינה זיכוי או תעודת יושר. תנ"צ בדימוס יעקב גרוסמן אמר כי "ישראל היא מדינה של סחבק, וזו חממה מושלמת לשחיתות"
נעמה סיקולר פורסם: 19.01.07, 16:49
"קמתי, עמדתי וניסיתי לבלום את פרשת בנק לאומי, ומי שיאמר אחרת משקר. אינני מסכן או חלש או פחדן, אבל למי יכולתי לפנות בפרשת לאומי". כך אמר היום החשב הכללי באוצר, ירון זליכה, ביום עיון שהתקיים מטעם לימודי קתדרה של מוזיאון ארץ ישראל.
זליכה התייחס בכך לדבריו השבוע של עו"ד אלי זהר, עורך דינו של ראש הממשלה, אהוד אולמרט, לפיהם זליכה הוא עד ההגנה הטוב ביותר של אולמרט, שכן הוא עצמו הילל את תהליך ההפרטה של בנק לאומי ואת תרומתו של שר האוצר דאז, אהוד אולמרט, להפרטה המוצלחת שבוצעה.
זליכה הוסיף ומאר: "אני מודה על קיומו של מבקר המדינה, מיכה לינדנשטראוס, שבפעם הראשונה בתולדות המדינה בודק פרשיות בזמן אמת. אם מוסד המבקר היה ממשיך לבדוק פרשיות שחיתות בפרספקטיבה של זמן, אני לא יודע מה הייתי עושה".
"תתקפו אותי, אבל בגלוי ובשמכם"
זליכה קרא "לכל גיבורי החייל, לתקוף אותי בגלוי ובשמם. אני יודע שאני נמצא לאחרונה בעין הסערה ויש לכך הרבה חסרונות, אבל יש לזה גם יתרון אחד - בעין הסערה יש שקט וניתן לראות שם טוב. בסך הכל אני אופטימי. אני לא חושב שכל המדינה מושחתת, אני חושב שהיא המדינה המושחתת ביותר במערב, ויש הבדל. אבל לא המדינה מושחתת, יש אנשים מושחתים, ובישראל הפירצה קוראת לגנב. יש לזהות את הפירצה ולסגור אותה".
זליכה הקביל את השחיתות שחדרה לשלטון למערכת ביולוגית. "לגוף חודרים וירוסים שמחייבים הגנה. לזה נותנים תרופה, אבל עם הזמן משתכללים הוירוסים ונעשים עמידים, ואז צריך לפתח תרופה חדשה, וחוזר חלילה. לצערי, מזה עידן ועידנים לא בדקנו את הרשות המבצעת, ותחושת המחנק המוצדקת אופפת את כולנו, אבל אסור שתסיח אותנו מהעשייה".
"אחד הפתרונות שאני מציע", אומר זליכה, "הוא תגבור רשויות האכיפה בכוח אדם ובתקציבים. מנכ"לי המשרדים הממשלתיים יכולים להיות בעלי זיקה פוליטית, אבל הם יצטרכו להציג ניסיון וכישורים גבוהים יותר ממועמדים אחרים, כמו דירקטורים בחברות ציבוריות. צריך להקפיד שנאמני הציבור לא יהיו קישוט ולא מריונטות, אחרת הם הופכים להיות הבעיה עצמה".
"חוסר ראיות זו לא תעודת יושר"
תת ניצב מירי גולן, מי שכיהנה 8 שנים בראש היחידה הארצית לחקירות הונאה, עוררה צחוק בקהל כאשר סיפרה הבוקר שקיבלה רשות להופיע ביום העיון, ממפכ"ל המשטרה, בתנאי שלא תבקר את מדיניות המשטרה או את משרדי הממשלה.
"צריך להבין", אמרה גולן, "שכאשר המשטרה מחליטה לא להעמיד לדין מחמת חוסר ראיות, זה לא זיכוי. זו תוצאה שלא צריך לזלזל בה. בהרבה מקרים המשמעות היא ש-96% מהראיות כבר קיימות בידי המשטרה, אבל לא די בהן כדי לחולל את המהפך שיוביל להגשת כתב אישום, במיוחד כאשר מדובר באיש ציבור. אבל זו בטח לא תעודת יושר".
מצד שני, אומרת גולן, צריך לזכור שחקירה פלילית היא לעתים גזר דין מוות לאדם, שכל מה שיש לו הוא שמו הטוב, ולכן היד צריכה לרעוד כאשר מחליטים על פתיחה בחקירה. מאידך, אסור לגורמי החקירה גם להיות יראים מלפתוח בחקירה.
גולן, שפרשה לאחרונה, לאחר 31 שנים בשירות המשטרה, מתארת את המאבק בשחיתות כסזיפי. "החשיפה של חושפי השחיתויות קשה ואלימה. גם אני נפגעתי ממנה בתפקידי. אני לא ממעיטה בכשלים שהתגלו ברשויות המיסוי, אבל אסור לנו לשכוח שיש כשלים גם ברמת הרשויות המקומיות והשלטון המקומי. אין בקרה על הכספים שהמדינה מוציאה ויש לזה השלכה יום יומית עלינו האזרחים".
לדברי גולן, לשחיתות שלטונית יש השלכות חברתיות קשות, אבל גם כלכליות. "הבנק העולמי והאיחוד האירופאי מסתכלים עלינו על הזמן. ההוצאה הציבורית גדלה כתוצאה מהשחיתות ומי שחשוף לפגיעה הם האזרחים. צריך לעשות מחקר על הקשר שבין החוסן הלאומי, המלחמה בלבנון ואמון הציבור. לדעתי יימצא קשר ישיר".
הזילות הפכה לנורמה
תת ניצב יעקב גרוסמן, שפרש מהמשטרה לאחר 24 שנים, התייחס גם הוא לקושי של רשויות החקירה בהתמודדות עם שחיתות שלטונית. גרוסמן הצביע על חוסר הכבוד לשלטון החוק מצד האליטות, כאחד הגורמים למצב שבו אנו נמצאים. "מדינת ישראל היא מדינת סחבק. כשכל אחד הוא הסחבק של מישהו אחר, זה מזכיר לי משטר פאודלי", אמר גרוסמן, "וזו חממה לשחיתות, כי כמעט כל מינוי ציבורי הוא מינוי סחבק. אצל המפא"יניקים מינו אחד מהחברה אומנם, אבל זה היה לפחות מישהו מתאים".
"הזילות הפכה לנורמה בישראל", אמר גרוסמן. "למשל, כשאריה דרעי, שישב איתי שעות בחדר החקירות וכמעט הפך לידיד שלי, מתפקד היום על תקן של פרשן פוליטי, וכמוהו שמעון שבס, ואף אחד לא מצפצף".
http://www.ynet.co.il/articles/0,7340,L-3354441,00.html _________________ הצטרפו לערוץ של נקים בטלגרם להתעדכן:
https://t.me/Nakim_org_Ch
הסקר קובע: רוב הציבור בישראל סבור שהשחיתות פוגעת בחייו היום יומיים,
חתום על העצומה נגד שחיתות הממסד ומערכת המשפט והצטרף ל"נקים"
ניתן להשיג את חיים יטיב הדובר של ארגון "נקים" באמצעות טלגרם @HaimYativ או דוא"ל haim@nakim.org
השופט מישאל חשין:המלחמה בשחיתות היא מלחמה להגנה עצמית בה לא לוקחים שבויים
|
|