אםאסאן אורח
|
פורסם: שני 30.07.07 9:09 נושא ההודעה: `אולמרט מנותק מהמציאות` כך טוען פסיכולוג קליני שהתבקש לבחון את התנהגות רה`מ |
|
|
"אולמרט מנותק מהמציאות"
"רה"מ משתמש במנגנון פסיכולוגי של הדחקה, שגורם לעיוות המציאות ומשפיע על הליך קבלת ההחלטות", כך טוען פסיכולוג קליני שהתבקש לבחון את התנהגות רה"מ. הצד החיובי: זהו הליך מוכר
רואים לך בעיניים. רואים את הכל (עיבוד)
26/07/07 10:41
מאת: יאיר גבע
ראש הממשלה, אהוד אולמרט, מתעמת ללא הרף עם שורה של אנשים. רק אתמול השתלח אולמרט במבקר המדינה, בישיבת ועדת הכנסת לביקורת המדינה, והביע זלזול בדו"ח המבקר. זאת, כהמשך לשורת ההתקפות שלו על בית המשפט העליון, על ארקדי גאידמק, על תושבי שדרות, על האזרחים ועל התקשורת.
בחדשות msn החלטנו לפנות לפסיכולוג קליני שינתח את התנהגותו של ראש ממשלת ישראל. המסקנות עגומות. ד"ר גילי גולדצויג, פסיכולוג קליני מהמכללה האקדמית תל אביב- יפו, שניתח את האספקט הפסיכולוגי-אישי של אהוד אולמרט האדם, ואת התנהלותו התקשורתית-תדמיתית, קובע: "אין צל של ספק שמנגנון ההדחקה של ראש הממשלה, משפיע בצורה ישירה על הליך קבלת ההחלטות".
ממש כמו ילד
ד"ר גולדצויג מסביר: "אולמרט משתמש בשני מנגנונים מוכרים. האחד הוא מנגנון ההכחשה, שהכי קל לראות אותו אצל ילדים שעושים מעשה רע, ואז אומרים `אני לא עשיתי`, או מאשימים אחרים במעשה".
"בדרך כלל, אם יש תופעה ברמה הזאת של הכחשה מוחלטת אצל אדם בוגר, מדובר באי שפיות", מבהיר ד"ר גולדצויג.
במקרה של אולמרט, התופעה מורכבת יותר. "אצל ראש הממשלה אין הכחשה מוחלטת של המציאות, אולם יש מרכיבים דומים, כמו התכחשות לסקרי דעת הקהל ולביקורת שמושמעת עליו בעניין מיגון העורף. אולמרט מתכחש לגמרי לקיומם של הסקרים, או מבטל אותם בתואנה של `הם לא משקפים את הדעה האמיתית של הציבור`", טוען הפסיכולוג.
"כולם שונאים אותי"
"המנגנון השני שאותו אפשר לראות בתגובות של אולמרט, הוא מנגנון ההשלכה, כלומר לקיחת עניין מסויים, והשלכתו על אדם אחר, או הסטתו לנושא אחר, בדיוק כפי שהוא עושה עם דו"ח המבקר, או עם הביקורת התקשורתית עליו", טוען גולדצויג.
לדבריו, אולמרט מסיט את הביקורת על תפקודו, וטוען כי מדובר בביקורת אישית וכי אותם גופים שמותחים עליו ביקורת – פשוט שונאים אותו.
"אולמרט מותקף מדי בוקר וערב, והוא לא מקבל את הביקורת, בין השאר כי אם יאמין בה ויקבל אותה, הוא באמת יחשוב שהוא שלילי למדינה ולאזרחים. ההדחקה של ביקורת זו, מאפשרת לו להמשיך כרגיל", מסביר גולדצויג.
למה לטפל בכאב, כשאפשר לכרות רגל?
למנגנונים אלה יש מחיר כבד של עיוות המציאות, מסביר גולדצויג. "גם אם הדחקת או הכחשת את הביקורת העניינית עלייך, אתה עלול לעשות מהלכים שייפגעו בעצמך - על מנת להגן על הדימוי העצמי שלך". דוגמאות לכך, טוען גולדצויג, ניתן לראות בפליטות הפה של ראש הממשלה.
ניתן להמחיש מצב זה במקרה של "אדם שכואבת לו הרגל, והוא מחליט לכרות אותה, במקום לטפל בכאב המקומי עצמו".
את תופעת ההתייחסות המעוותת למציאות, רואה גולדצויג בהתנהגותו של ראש הממשלה בתקופה האחרונה. "בזמן האחרון, נראה שראש הממשלה מנותק מהמציאות, ועוסק בהישרדותו הפוליטי, יותר מאשר בענייני השעה", הוא מתאר.
עצות של יחצ"נים
גולדצויג מציין, כי חלק מהתנהלותו של אולמרט נובעת במודע מהמלצות יועצי התקשורת שלו, כאסטרטגיה תקשורתית שנועדה לשפר את תדמיתו. כך למשל, מנסה אולמרט ללא הרף "להסיט את הדיון מהביקורת שהשמיע נגדו מבקר המדינה, לשדה אחר של ריב אישי ביניהם".
לדברי גולדצויג, "גם אם הציבור הרחב מבין שיש כאן ניסיון להסיט את הביקורת מאולמרט, הרי ברור שמשהו מהאסטרטגיה הזאת כן מצליח לחלחל לתודעה הציבורית, ולגרום לאנשים לחשוב שיש כאן רק עניין ריב אישי בין שני האישים".
אל תדאג, אתה לא לבד
ראש הממשלה יכול להתנחם בעובדה, שמנגנוני ההדחקה וההכחשה אינם תופעה ייחודית אליו בלבד. "הניתוק מהמציאות הוא תופעה מוכרת אצל פוליטיקאים במשבר", מספר גלדצויג. "האדם משכנע את עצמו שהתיאוריה שלו לגביו היא הנכונה, וכל הדעות החיצוניות שמושמעות כלפיו- הן שקר וכזב".
הדבר מסוכן במיוחד, טוען גולדצויג, בכל הנוגע להליך קבלת ההחלטות, "כשאדם נמצא במצב כזה, של הדחקה, השלכה וניתוק מהמציאות, אי אפשר לנתק את זה מהליך קבלת ההחלטות שלו... ההחלטות שיתקבלו - יתקבלו בהכרח בהשפעת מצבו הנפשי של ראש הממשלה".
http://news.msn.co.il/news/StatePoliticalMilitary/Political/200707/200 70725195840.htm |
|