וואלה אורח
|
פורסם: שלישי 05.12.06 9:04 נושא ההודעה: אין תתית חוקית לעבודת מג`ב בשילוב עם צה`ל |
|
|
אין תשתית חוקית לעבודת מג"ב בשילוב עם צה"ל
יום שני, 4 בדצמבר 2006, 18:28 מאת: עמוס הראל, הארץ
שוטרי מג"ב. עודף בחיילי מינהלה על חשבון לוחמים (רויטרס)המבקר קובע כי במהלך השנים נוצר טשטוש בין תפקידי החיילים לבין תפקידי שוטרי מג"ב וכי קיימים פערים בין שיטות התחקיר בצה"ל ובמג"ב
עוד בכתבה:
צה"ל: יש עניין משותף וסיוע הדדי בין 2 הגופים »
בדו"ח על מג"ב קובע המבקר, כי צה"ל ומג"ב לא טרחו לעגן בתשתית חוקית הולמת את הנהלים שלפיהם פועלים שוטרי מג"ב בפיקוד צה"ל ולהפך. ההפעלה בכפיפות משתנה - מצב שבו שוטרי מג"ב פועלים תחת פיקוד צה"ל, וחיילים פועלים בפיקוד מג"ב.
המבקר קובע כי במהלך השנים נוצר טשטוש בין תפקידי החיילים לבין תפקידי שוטרי מג"ב. החלטות רבות בתחום הפעלת הכוח של מג"ב נועדו לסתום פרצות, ולא מתוך חשיבה שיטתית ומסודרת. כך, לא גובשה תוכנית פעולה רב-שנתית לפעילות כוח מג"ב שמופעל בשטחים, זאת בתחום הכשרת כוח האדם, אימונו, ארגונו, אמצעי הלחימה שלו וניהולו הכלכלי. חלק מהקושי נובע גם מחילוקי דעות בין צה"ל למשטרת ישראל בנושאים אלה.
המבקר כותב כי משרדי הביטחון וביטחון הפנים, צריכים לפעול יחד עם צה"ל והמשטרה כדי ליצור בדחיפות תשתית חוקית הולמת לפעילות משותפת של הכוחות. כמו כן, יש ליצור נוהל מבצעי מעודכן להפעלת הכוחות של מג"ב תחת פיקוד צה"ל, שיביא לידי ביטוי את היתרון היחסי שבהפעלתם, וצריך להגיע בהקדם למערכת של נהלים מוסכמים "אמנה" חדשה, שתסכם את הפעלת הכוחות של מג"ב תחת פיקוד צה"ל. המבקר קובע כי יש לסכם את תורת הלחימה, נהלי כוח האדם, ההכשרה, האימונים ואמצעי הלחימה של מג"ב, וכי יש לקבוע מנגנון מעשי מוסכם ליישום חילוקי דעות אפשריים בעניינים אלה בין צה"ל לבין משטרת ישראל ומג"ב.
המבקר מפרט שורה של ליקויים שהתגלו בכוחות מג"ב. בין היתר: ליקויים בכשירות המבצעית של הכוחות הפועלים לאורך גבול מצרים, עודף בחיילי מינהלה על חשבון לוחמים (כחלק משיטה לתגמול חיילים בשלב האחרון של שירותם), ומחסור חמור בקצינים שישמשו כמפקדי מחלקות.
סוגיה מרכזית אחת זוכה להתייחסות מינורית בלבד - הדו"ח מציין פערים בין שיטות התחקיר בצה"ל ובמג"ב. נראה שזו דרכו המנומסת של המבקר לציין את מה שיודע כל קצין המשרת בשטחים: אם תחקירי צה"ל בנוגע לנסיבות מותם של פלסטינים או לפרשות התעללות הם לעתים קרובות מפוקפקים, במקרה הטוב, הרי שהמצב במג"ב חמור בהרבה. המבקר גם מגלה כי המשטרה אינה מקיימת הנחיה של היועץ המשפטי לממשלה, שניתנה לפני שלוש שנים, לפיה היא צריכה להעביר כל תחקיר על אירועי ירי של מג"ב בשטחים לעיונו של הפרקליט הצבאי הראשי.
צה"ל: יש עניין משותף וסיוע הדדי בין 2 הגופים
סגן הרמטכ"ל. אשרר באופן עקרוני את הצורך המבצעי של צה"ל בשיתוף פעולה עם יחידות מג"במערכת וואלה! חדשות:
מדובר צה"ל נמסר בתגובה: "במסמך ה"אמנה" משנת 2000, נקבעו נהלי העבודה בין צה"ל ומשטרת ישראל בתחומי פעילותם המשותפת, בעיקר בהקשר ליחידות מג"ב תחת פיקוד צה"ל. ה"אמנה" טעונה הליך חידוש ועדכון עמוק, אשר מצוי בעבודת מטה מתקדמת בין הגופים, ותושלם במהלך שנת העבודה 2007. צה"ל ומשטרת ישראל הינם שני גופים ביטחוניים הפועלים כל אחד בתחום אחריותו על-פי דין להשגת אינטרס ביטחוני לאומי משותף. במסגרת זו קיימים תחומי פעילות בהם קיים עניין משותף לשני הגופים ומתבצע סיוע הדדי ביניהם.
"תהליך חידוש ה"אמנה" והנחת תשתית משותפת הולמת להפעלת כוחות מג"ב תחת פיקוד צה"ל נמשך זמן רב. קצב ההתקדמות בדיאלוג עם משטרת ישראל אינו מניח את הדעת ואין יכולת לאכוף את השלמת תהליך גיבוש ה"אמנה". ראוי להדגיש, שחלק עיקרי מתוכנית הטיפול בליקויים, אשר פורטה בתשובת צה"ל לדו"ח המבקר, תלויה בשיתוף הפעולה של משטרת ישראל ומג"ב ובלעדיהם יתקשה צה"ל לממש את תוכניתו.
פרסומת"על פי חוות דעת מפקדת הפרקליט הצבאי הראשי, אין צורך להסדיר בחקיקה הראשית את שיתוף הפעולה של צה"ל עם יחידות מג"ב. ואולם, לאור המלצתו של מבקר המדינה, אם יימצא בסופו של דבר כי יש מקום לעשות כן, הרי שהאכסניה המתאימה לכך היא פקודת המשטרה. מכל מקום, מפקדת הפרקליט הצבאי הראשי תפעל להביא את הנושא לבחינה במשרד המשפטים בשיתוף הייעוץ המשפטי של משטרת ישראל והמשרד לביטחון פנים.
"סגן הרמטכ"ל אשרר באופן עקרוני את הצורך המבצעי של צה"ל בשיתוף פעולה עם יחידות מג"ב, תוך שימוש, בעיקר, ביתרון היחסי של כוחות מג"ב בתחום סמכויות השיטור. הצורך המבצעי המפורט הינו חלק מה"אמנה" המתגבשת. על פי החלטת סגן הרמטכ"ל, תקבל מפקדת זרוע היבשה (מז"י) את האחריות על בניין הכוח של כוחות מג"ב בהיבט הצה"לי עם חתימת ה"אמנה".
http://news.walla.co.il/?w=/9/1018508 |
|