Ynet אורח
|
פורסם: שני 04.12.06 10:07 נושא ההודעה: נכים בישראל: פחות משכילים, יותר בודדים |
|
|
נכים בישראל: פחות משכילים, יותר בודדים
מחקר חדש קובע כי גם בשנת 2006, בעלי המוגבלויות בישראל נשארים בשולי החברה. כשפחות משליש מהם עובדים, ומחצית מהם אפילו לא גולשים באינטרנט, מה הפלא שהם חשים בדידות וניכור יותר משאר האוכלוסייה. מומחה: חסרה יוזמה מכוונת של המדינה
מירי חסון פורסם: 04.12.06, 02:15
מחקר חדש, המתפרסם לרגל היום הבינלאומי למען אנשים עם מוגבלויות, מראה כי בחברה הישראלית קיימים פערים משמעותיים בשיעורי ההשכלה והתעסוקה של הנכים - לעומת שאר האוכלוסייה.
מנתוני המחקר עולה כי 37 אחוזים מהנשאלים הנכים סיימו פחות מ-12 שנות לימוד, לעומת 13 אחוזים בלבד בשאר האוכלוסייה. הנתונים לגבי מצבם של הנכים בשוק העבודה - גם כן אינם מעודדים. מהמחקר עולה כי רק 29 אחוזים מבעלי המוגבלויות מועסקים, זאת לעומת 66 אחוזים מקרב שאר האוכלוסייה.
פרופ` אריק רימרמן, ראש הקתדרה למדיניות ותכנון חברתי על שם ריצ`ארד קרוסמן מאוניברסיטת חיפה, מסביר כי כשני שליש מבעלי המוגבלות מוגדרים נכים כלליים - דהיינו כאלו שנולדו עם מגבלה, ואילו השליש הנותר הוא נכי צה"ל ופעולות איבה, או אנשים שהפכו למוגבלים כתוצאה מתאונות.
"בקרב הנכים הכלליים קיים שיעור גבוה יחסית של אנשים עם מנת משכל יותר נמוכה, כתוצאה מלמידה בבתי ספר מיוחדים או כתוצאה מבעיות מסוימות המונעות מהם ללמוד. לכן הם גם פחות משכילים, ויש להם אפשרויות עבודה מעטות יותר", מבהיר פרופ` רימרמן. "אדם שיש לו השכלה נמוכה יותר, מעורב פחות בפעילות ציבורית, ונוטה להיות מחוסר עבודה ומעגל חברתי".
ממצא נוסף העולה מן המחקר מראה כי נכים מעורבים פחות בקהילתם, וחשים רמות גבוהות יותר של בדידות וניכור. בהתאם לכך, רבים מהם גם מדווחים על שביעות רצון נמוכה יותר מחייהם לעומת כאלו שאינם נכים. "בדומה לארצות הברית, גם בחברה שלנו להיות נכה אומר להיות מודר חברתית . המפתח לפתרון הוא השכלה. כאשר מדובר בנכים משכילים, אין פער בינם לבין שאר האוכלוסייה".
נתון מפתיע שעולה מהמחקר קובע כי נכים מקדישים לגלישה באינטרנט מחצית מהזמן שמקדישה לכך שאר האוכלוסייה. "הופתענו מאוד, כיוון שחשבנו שדווקא אנשים נכים, המודרים מהחברה, יראו באינטרנט כלי של שיוויון ושל הפחתת פערים", אומר רימרמן. "כאן חסרה יוזמה מכוונת של המדינה שתיתן הזדמנות לאנשים עם מוגבלויות".
המקום היחידי בו לא גילה המחקר פערים בין האוכלוסיות הוא בהגעה למקומות תפילה. "בבתי כנסת, כנסיות ומסגדים אין פערים", קובע פרופ` רימרמן. "שם מרגישים הנכים פחות שונים, לעומת מקומות ציבוריים אחרים כמו תאטרון, קולנוע, ואפילו בתי חברים".
מטרתו של חוק שיוויון לאנשים עם מוגבלויות שנחקק בישראל בשנת 1998 היא להגן על כבודו וחירותו של אדם נכה, ולעגן את זכותו להשתתף באופן שווה בחברה בכל תחומי החיים. ממצאי המחקר מראים כי המציאות בישראל של 2006 - עדיין רחוקה מיישום החוק.
http://www.ynet.co.il/articles/0,7340,L-3335684,00.html |
|