הארץ אורח
|
פורסם: שישי 12.01.07 8:14 נושא ההודעה: המשטרה קורסת,כעשרה מקרי רצח לא פוענחו בצפון בחודשים האחרונים |
|
|
כעשרה מקרי רצח לא פוענחו בצפון בחודשים האחרונים
המשטרה קורסת, בצפון רוצים חוקרים פרטיים
מאת אלי אשכנזי
תיקי רצח פתוחים
חקירת רצח הנערה תאיר ראדה מושכת את תשומת לב הציבור בחודש האחרון, אבל במחוז הצפוני של המשטרה, רצח ראדה נחשב למקרה שכבר פוענח; לעומתו, 11 מקרי רצח אחרים שאירעו בחודשים האחרונים טרם פוענחו, או שטרם הוגשו בעניינם כתבי אישום. עשרות חוקרים עמלים על תיקים אלו - על כל תיק רצח עובדים בין חמישה ל-30 שוטרים.
במחוז הצפוני אומרים: "יש עלינו עומס גדול מאוד, וזה קשה במיוחד כשהמקרים מצטברים בתקופה קצרה", ובציבור חשים בעומס זה. נוכח התחושה כי המשטרה קורסת תחת נטל החקירות, עמותת "לאן" למניעת אלימות, פנתה אתמול בבקשה לשרת המשפטים כי חוקרים פרטיים מטעם משפחות הנפגעים יצורפו לחקירות, כל עוד אין תגבור משמעותי בכוח האדם ובציוד של המשטרה.
לדברי מפקד המחוז הצפוני של המשטרה לשעבר, ניצב בדימוס אליק רון, אכן "מדובר בהיקף חקירות עצום". הצטברות מקרי הרצח הביאה את מפקד המחוז, ניצב דן רונן, למנות צוות חקירה מהיחידה המרכזית של המחוז הצפוני, בפיקודו של ניצב משנה מנחם חבר, שיתמקד בתיקים החדשים, כדי לאפשר לחוקרי היחידה המרכזית של מרחב הגליל להתפנות לחקירת תיקי העבר. במשטרה מנסים להסביר כי "חקירת תיק רצח זוכה מן הסתם לתיעדוף, ומטבע הדברים יש דברים אחרים שנזנחים. חיי אדם זה נושא בעדיפות עליונה".
לדברי סגן ניצב אבי אדרי, דובר המחוז הצפוני, "בכמה מאותם מקרי רצח יש צווי איסור פרסום על פרטי החקירה, אבל יש בידינו חשודים שנמצאים במעצר ויש כתבי אישום שכבר מוכנים להגשה לבית המשפט". גורמים במחוז הצפוני אומרים, עם זאת כי "העומס על המשטרה הוא כה גדול, שעוד לפני שבוצע רצח אחד, המשטרה בצפון כבר נמצאת במחסור גדול של שוטרים". לדבריהם, "בעוד שבכל מדינה מערבית היחס הוא שלושה-ארבעה שוטרים על אלף תושבים, אצלנו בצפון היחס הוא שוטר אחד על אלף". בתחנת חדרה, למשל, חסרים 20 שוטרים במצבת כוח האדם, ותקני כוח האדם לא עודכנו כבר שנים.
אך למרות התחושה כי מספר מקרי הרצח בצפון עלה בשנה החולפת, במחוז הצפוני מציינים כי בהשוואה ל-2005, ב-2006 היתה דווקא ירידה בשני מקרי רצח. גם בנוגע לתחושה כי מקרים רבים אינם מפוענחים אומרים במשטרה ששיעור הגילויים בשנה הקודמת גדל בהשוואה לשנת 2005.
רון מגדיר את המחסור באמצעים וכוח אדם כ"מצוקה נוראית שהמשטרה נמצאת בה. לא מדובר בבכי ונהי, אלא במצב קשה מאוד. קברניטי המדינה צריכים להחליט אם נלחמים בפשע".
רון אומר כי "כשחוקרים בתיק רצח, זה משפיע מן הסתם על חקירות אחרות. אתה בונה צח"מ (צוות חקירות מיוחד) ונאלץ להסיט אנשים ממשימה למשימה. למשטרה הרי אין מילואים. לפעמים הדבר גורם להשהיה בחקירה מסוימת ולפעמים נגרם לאותה חקירה נזק בלתי חסר תקנה". רון מודה כי "יש חקירות שנקלעות למבוי סתום ולא מפוענחות (...) תמיד יש מקרים כאלה".
לפני יותר משלושה שבועות פנתה משפחתה של תאיר ראדה לעמותת "לאן", בבקשת עזרה בחקירת רצח בתם. העמותה פנתה מיד למשטרה וביקשה לאפשר למתנדב מומחה, בעל ניסיון עבר כחוקר במשטרה, לסייע בחקירה. בעמותה אמרו כי הם מקווים שפנייתם תפתח אפשרות לצרף חוקרים פרטיים ראויים לחקירות קשות. "זאת, לנוכח ריבוי המקרים המזעזעים של רצח ואלימות קשה".
העמותה גם פנתה בבקשה לאנשי מקצוע - חוקרים פרטיים, עורכי דין ופסיכולוגים - להתנדב לסייע למשפחות שנפגעו מפשע ואלימות. רון מתנגד ליוזמה הזאת. הוא אומר כי "עלול להיגרם נזק עצום בפנייה לחוקר פרטי, עד כדי שיבוש הליכי חקירה", ומצדיק את הפנייה "אם תיעשה רק כשתיק לא מפוענח נשאר על המדף".
http://www.haaretz.co.il/hasite/pages/ShArtPE.jhtml?itemNo=812753&cont rassID=2&subContrassID=21&sbSubContrassID=0 |
|