נענע אורח
|
פורסם: שישי 25.05.07 9:47 נושא ההודעה: תחקיר על סבלן של הפרות כל הדרך למחלבה-בוכות על חלב שנשאב |
|
|
בוכות על חלב שנשאב
חשבתם שפרות עומדות בתור בהתרגשות כדי "לתת" חלב? למעשה, תעשיית החלב גורמת להן ליסורים קשים כאשר גופן מפיק מעל ומעבר למה שהטבע דורש ממנו. עמותת "אנונימוס" חגגה חג שבועות אלטרנטיבי ללא אכזריות
אביב דילבסקי 22:4221.05.2007
דלקות עטינים, קריסת השלד בתוך ארבע שנים, הפרדת צאצאים, חיתוכים וכוויות בעור ללא הרדמה - אלה רק מקצת החוויות הכואבות שהן מנת חלקה של פרה בתהליך ייצורה של כוס חלב.
העגלים ינוצלו בתעשיית הבשר (צילום: אנונימוס)עמותת "אנונימוס", הפועלת למען זכויות בעלי-חיים, ערכה לקראת חג השבועות "חגיגת שבועות ללא אכזריות". במסגרת האירוע הוצבו שולחנות חגיגיים ברחובות תל-אביב וחיפה, והציבור הוזמן ליהנות מהתנובה המסורתית של הארץ – מגוון ירקות, פירות, קטניות, דגנים ואגוזים. כמענה לצריכת החלב המוגברת בחג, הוצעו לטעימה גם משקאות חלב וגבינות מן הצומח על בסיס סויה ואורז.
"שבועות הפך לחג יחצ"נות תעשיית החלב, ואנחנו מבקשים למחות נגד זה. פתחנו שולחן עמוס בפירות, ירקות ומשקאות סויה תוצרת הארץ כדי להזכיר לאנשים שרוח החג המקורית היללה את שפע המאכלים הצמחיים שהארץ בורכה בהם", אמר גיל סרוסי, מארגן הארוע.
המיתוס ושברו
הדימוי הרווח של תעשיית החלב, להבדיל מהדימוי של תעשיית הבשר, הוא שהפרות מייצרות חלב באופן קבוע כדרך הטבע. יחד עם זאת, פרה, ככל יונקת, מפיקה חלב רק לאחר המלטה ומפסיקה בכך באופן טבעי כשהוולד נגמל ומפסיק לינוק.
על מנת שיפיקו חלב, עוברות הפרות שגרה של עיבורים והמלטות תכופים. העגלות ינוצלו בתעשיית החלב ויהפכו ל"פרות חולבות" בחודש ה-14 לחייהן, העגלים ישמשו לתעשיית הבשר, ויועברו לפיטום. אותם עגלים שנולדים כתוצאה מהריונות תכופים אלו, מהווים למעשה את רובה של תעשיית בשר הבקר.
בניגוד לדימוי הרווח של הפרות כאימהות גדולות, המעניקות לנו מטובן בשפע, גופן מייצר חלב מעל ומעבר לטבעו. דבר זה גורם לפגיעה חמורה בבריאותן וברווחתן של אותן פרות. אם עד לפני עשורים ספורים סיפקה פרה מקומית לא יותר משמונה ליטרים של חלב ביממה, כיום מספקת פרה ממוצעת בישראל 50-30 ליטרים. הפרה "המצטיינת" לשנת 1999 בישראל "ייצרה" כ-57 ליטרים חלב מדי יום.
התנפחות עטינים גורמת לקשיים בהליכה למכון החליבה (צילום: אנונימוס)הגדלת כמות החלב במאות אחוזים היא תוצאה של עיוות גנטי חריף, משטר הזרעות נוקשה והזרקת כמויות גדולות של הורמונים וחומרים אנטיביוטיים שונים לגוף הפרה. הדבר גורם לפרה שורה של מחלות, כאבים, דלקות, נכויות ובעיות אחרות. פטמות "מיותרות" עלולות להחריף תופעות אלו, ולכן הן נכרתות באמצעות מספריים, ללא שימוש במשככי כאבים.
למרות שפרות בנויות מטבען להליכה ממושכת, הליכה למכון החליבה הופכת עבורן למעמסה לא קלה כשהן סובלות מהתנפחות העטינים. כתב-עת לרפתנים ממליץ לשכן את הפרות קרוב ככל שניתן לפתח מכון-החליבה, "כי ממילא הן נמצאות תחת עקה (stress) רצינית למדי".
למרות שתוחלת חייה הטבעית של הפרה עולה על 20 שנה, פרות במשקים מודרניים נשחטות בגיל שלוש עד שש שנים. פרות רבות מתמוטטות קודם להבאתן לשחיטה מאפיסת כוחות, וכדי לפנותן גוררים אותן על הקרקע כשהן קשורות בשרשרת, או דוחפים אותן על-ידי מלגזה. הפרות סובלות מפציעות וחבלות חמורות, קרעים ברצועות ושבירת עצמות.
"דווקא בשבועות אנחנו קוראים לאנשים: סלקו את החלב מהתפריט שלכם ותיהנו ממגוון מוצרים אלטרנטיביים טעימים לא פחות ובריאים יותר". אומר סרוסי.
סרט של "אנונימוס" על תעשיית החלב (11:45 דקות)
http://news.nana.co.il/Article/?ArticleID=487985&sid=126 |
|