דה מרקר אורח
|
פורסם: רביעי 14.03.07 23:53 נושא ההודעה: ישראל חשופה לסכנה של ניצול עושרם של האוליגרכים לקניית שלטון |
|
|
יהודה שפר: "ישראל חשופה לסכנה של ניצול עושרם של האוליגרכים לקניית שלטון"
21:28 | 14.3.2007 מירב ארלוזורוב
תגיות: יהודה שפר, אוליגרכים, ארקאדי גאידמק, שחיתות
יהודה שפר, ראש הרשות לאיסור הלבנות הון בישראל, אומר בראיון מיוחד ל-TheMarker שיתפרסם מחר, כי למרות שהוא רואה היום את כל תנועות הכספים המשמעותיות המתרחשות בישראל - את העברות הכספים של עשירים מרוסיה לישראל ואת תנועות ההון של כל כספי ברוני הפשע המרכזיים ומשפחות הפשע - החוק אינו מאפשר לעשות שימוש במאגר המידע העצום של הרשות לאיסור הלבנת הון, אלא למטרות חקירה מאוד ספציפיות.
חשדות לתנועות הון הנובעות מעבירות חמורות, כמו סמים או זנות, עוברות לחקירת משטרה, אבל מדובר בפחות מ-2% מסך הדיווחים המגיעים לרשות. הרוב המוחלט של תנועות ההון, גם אם הן מעוררות חשדות של עבירות מיסוי או עבירות מימון חמורות, נשארות חסויות במחשבי הרשות.
במסגרת המעקב אחר תנועות ההון הגדולות המבוצעות בישראל, הרשות להלבנת הון רואה גם את תנועות ההון של העולים העשירים מרוסיה. מי שקרויים גם האוליגרכים. המעקב הזה הוליד את חקירת המשטרה בחשדות להלבנות הון בסניף בנק הפועלים - חקירה שאחד החשודים בה הוא ארקדי גאידמק. להבדיל מעבריינים שהורשעו בדין, מתייחס שפר בראיון עמו גם לחקירה המתנהלת בימים אלה נגד גאידמק.
האם אתה מרוצה מתוצאות החקירות בנוגע למי שקרויים האוליגרכים? מה לגבי חקירת הלבנות ההון של גאידמק?
"אני לא אתייחס ספציפית לשום אדם. אני יכול להגיד שרק חלק קטן מהחשדות כנגד האוליגרכים מגיעים לחקירה, וזה בגלל מחסור במשאבים במשטרה, והקושי העצום שיש בחקירות חובקות עולם, שכוללות עבירות כלכליות מסובכות ביותר".
החקירות האלה גדולות על המשטרה?
"הייתי מגדיר את זה מציאות מתסכלת. במיוחד שיש כאן סכנה לתופעה מסוכנת במיוחד. תופעה של אנשים שיש להם עושר עצום, שמקורו לא מוסבר, ואשר במדינה קטנה כמו שלנו יכולים לנצל את העושר שלהם כדי להשיג השפעה לא פרופורציונלית על הציבור ועל מערכות השלטון".
יש אפשרות שאחד האוליגרכים יקנה שלטון בכספו? אתה רואה מצב של ראש ממשלה אוליגרך?
יש אפשרות כזאת. אני כמובן מברך על כך שמגיע כסף רב והשקעות לישראל, ונדמה לי שדווקא חוקי הלבנת ההון בישראל מאפשרים זאת. מדינה שנחשבת ליציבה, עם שלטון חוק מסודר, מושכת אליה יותר השקעות מחו"ל. יחד עם זה, צריך להשקיע משאבים כדי לחקור כל חשד לגבי מי שמקור הונם אינו ידוע".
וזה לא נעשה מספיק? אוליגרכים מתהלכים בציבור עם הרבה מאוד ביטחון עצמי, זה לא נראה שחקירות הלבנת ההון נגדם מטרידות אותם.
"חשדות אינם מספיקים כדי להעמיד לדין, בשביל זה צריך ראיות מספיקות והראיות קשות מאוד להשגה".
אז אפשר להבין מדבריך שגם החשדות כנגד גאידמק יתבררו כלא היו, וחקירתו תסתיים בלא כלום?
"אני לא אתייחס לתיק ספציפי".
היועץ המשפטי, מני מזוז, אישר לרשות השנייה לאפשר לגאידמק לקבל רישיון לרכישת רדיו 99FM - האם מזוז טעה כשסלל את הדרך לגאידמק לרכוש תחנת רדיו?
"אני לא רוצה להתייחס להחלטה ספציפית, שלא הייתי שותף לה. אני חושב בהחלט שצריך זהירות יתרה כאשר מעניקים היתר או רישיון רדיו לאדם שהורשע בחו"ל בעבירות מס, הגם שהעבירות התיישנו בינתיים, ושבמקביל מתנהלת נגדו חקירה בחשד לעבירות הלבנות הון".
בקיצור, מזוז טעה.
"כאמור, אני לא הייתי שותף להחלטה, ואני לא רוצה להתבטא בגינה".
מה לגבי אחרים, שנחשבים לאוליגרכים?
"כנגד כמה אוליגרכים יש חשדות רציניים לעבירות על חוק איסור הלבנות הון, אבל לא תמיד ניתן לתרגם את החשדות לכתב אישום".
התביעה הרוסית מבקשת לקשור את נבזלין אפילו לניסיון רצח. הוא מכחיש, כמובן. האם זה נשמע רציני, או שזה הכל ניסיון חיסול חשבונות של פוטין נגד חברת יוקוס?
"שוב, אני אמנע מלהתייחס לתיק ספציפי. אישית, אני חושב שצריך להתייחס לרשויות התביעה של כל מדינה ריבונית בכבוד, ולתת משקל להחלטותיה. יחד עם זה, אין להתעלם מהחלטות של בתי משפט בשווייץ ובלונדון, שקבעו שחלק מההליכים ברוסיה בתיקים שונים היו הליכים פוליטיים".
נראה שישראל התייחסה בביטול מוחלט לטענות הרוסיות נגד נבזלין.
"למיטב ידיעתי, ישראל מתייחסת לטענות ברצינות רבה, והן נבחנות לגופו של עניין".
ועדיין התחושה היא שהפכנו למדינת מקלט להון השנוי במחלוקת של עשירי רוסיה. הם כולם נוהרים לכאן.
"יש הרבה אוליגרכים גם במדינות אחרות, בריטניה למשל, אבל זה נכון שישראל חשופה יותר לסכנה של ניצול בגלל חוקי ההגירה המקלים, וגם בגלל שהכלכלה כאן קטנה וקל יחסית לתפוס בה עמדת השפעה. גם נשיא ארה"ב אירח כמה אוליגרכים רוסים לארוחת בוקר. זה פסול גם שם, אבל לפחות בארה"ב זה לא יגרום נזק גדול, בגלל גודלה העצום".
"אצלנו, כספים בסדר גודל של מיליארדים יכולים לקנות שלטון. זה סכנה, ולכן חשוב להקפיד על שקיפות גם לגבי מקור ההתעשרות ברוסיה, וגם לגבי דרכי העברת הכספים לישראל בהתאם לחוק הלבנת הון".
יש גם טענות הפוכות: שבישראל עשירי רוסיה נרדפים, על רקע של גזענות נגד הרוסים ועל רקע חששות של האליטה המקומית מאובדן השפעתה.
"טענת הגזענות היא מגוחכת, ועובדה שישראל קולטת עלייה מרוסיה. לגבי האליטה, אני לא יודע מי זו האליטה בישראל, אני כן יודע שרשויות אכיפת החוק בודקות כל חשד ללא אפליה. והראיה היא שיש כתבי אישום לא רק נגד אוליגרכים, אלא גם נגד בעלי שררה וממון. עם כל הביקורת שישנה, בסופו של יום יש לנו מערכת תביעה ומערכת משפט נקיות לחלוטין משחיתות. אין מצב שאנשים מטים משפט בכספם הרב, או משפיעים על ההחלטה האם להעמידם לדין".
הראיון המלא עם יהודה שפר - מחר ב-TheMarker
meirava@haaretz.co.il
http://www.themarker.com/tmc/article.jhtml?log=tag&ElementId=skira2007 0314_1141 |
|