אורח
|
פורסם: ראשון 17.12.06 1:42 נושא ההודעה: אולמרט דוחה ההצעה לפתוח במו"מ עם סוריה |
|
|
עדכון אחרון - 00:13 17/12/06
אולמרט דוחה ההצעה לפתוח במו"מ עם סוריה
מאת אלוף בן, יואב שטרן וסוכנויות הידיעות
מקור מדיני בכיר: "מה שניתן לסורים ברור, אבל מה נקבל בתמורה?"; שר החוץ של סוריה: השבת הגולן אינה תנאי מוקדם למו"מ
אסד (מימין) עם שר החוץ ההולנדי, השבוע בדמשק. הבית הלבן דוחה ההצעות הסוריות
תצלום:אי-פי
ראש הממשלה, אהוד אולמרט, דוחה את ההצעות לפתוח במשא ומתן עם סוריה - כך אמר אמש (שבת) מקור מדיני בכיר בירושלים. לדברי המקור, כל גורמי המודיעין, לרבות אלו התומכים בהידברות עם סוריה, שותפים לדעה כי סוריה לא תנתק את קשריה עם איראן, עם חיזבאללה ועם ארגוני הטרור הפלשתיניים, גם אם תוותר ישראל על שליטתה ברמת הגולן.
דברים אלה באו בתגובה לדבריו בסוף השבוע של שר החוץ הסורי, וליד אל-מועלם, לפיהן אין לסוריה תנאים מוקדמים למשא ומתן. נשיא סוריה, בשאר אל-אסד אמר בראיון שפורסם בעיתון האיטלקי "לה רפובליקה" כי על ישראל לקבל את ההצעה הסורית לשוב למשא ומתן. "אני קורא לאולמרט ואומר לו: `קח סיכון ותגלה אם אנחנו משקרים או לא`".
"מה שניתן לסורים ברור, אבל מה נקבל בתמורה?"
לדעת אולמרט, סכנת המלחמה רק תגדל אם דרישותיה של ישראל לא ייענו. הוא סבור כי במצב שבו אין ודאות שהסורים ישנו את התנהגותם, אין טעם לפתוח במשא ומתן. "מה שניתן לסורים ברור, אבל מה נקבל בתמורה? הרי אם חאלד משעל יישאר בדמשק, ישראלים לא יבואו לשם", אמר המקור המדיני.
המקור המדיני ציין גם שבצד הצהרות השלום, התקיים אתמול בדמשק כנס של ארגוני הסירוב הפלשתיניים, שקראו לאנשיהם בשטחים לצאת לרחובות נגד יו"ר הרשות הפלשתינית, מחמוד עבאס (אבו מאזן). לדברי המקור, ההצהרות הסוריות נאמרו על רקע ההחלטה הקרובה אם להקים בית דין בינלאומי לנאשמים ברצח ראש ממשלת לבנון לשעבר, רפיק אל-חרירי, לפני כשנתיים.
במערכת הביטחון סבורים, לעומת זאת, שיש לבחון ביסודיות את הצעות השלום מדמשק ואסור "לטרוק את הדלת" בפני מהלך מדיני. שר הביטחון, עמיר פרץ, קורא כבר זמן רב לבדיקת האפשרות למשא ומתן עם סוריה, אך תובע שאסד יוכיח תחילה את רצינותו בהתנערות מהטרור.
פרס: לישראל תנאים מוקדמים למו"מ
המשנה לראש הממשלה, שמעון פרס, אמר כי לישראל יש תנאים מוקדמים לפתיחה במשא ומתן עם סוריה - סגירת מפקדות הטרור בדמשק, הפסקת פעילותו של יו"ר הלשכה המדינית של חמאס, חאלד משעל, והפסקת אספקת הנשק לחיזבאללה.
פרס אמר בציניות: "הדבר דומה לכך שהיינו מזמינים את מנהיג האופוזיציה הסורית חדאם, היינו מציידים אותו בטילים כדי שיירה על דמשק, ומבקשים לפתוח במשא ומתן לשלום בלי תנאים מוקדמים. זה מגוחך".
ביום חמישי אמר שר החוץ מועלם כי סוריה אינה מציבה את החזרת הגולן כתנאי מוקדם לפתיחת שיחות השלום. בראיון שהעניק בדמשק, נשאל מועלם בידי פרשן ה"ואשינגטון פוסט", דייויד איגנציוס, אם השבת הגולן לסוריה היא תנאי מוקדם מבחינתה למשא ומתן. "אין תנאים מוקדמים. דיאלוג בונה חייב להתחיל ללא תנאים מוקדמים. לדיאלוג יש כללים משלו. לא מציבים דרישות, מגדירים מטרות", אמר מועלם.
ח"כ אופיר פינס (עבודה) כי "על ראש המשלה להפסיק להתעלם מהמסרים הסורים ולבדוק אותם ברצינות". לדבריו, "בדיקת ההצהרות של אסד ושר החוץ שלו תואמת את האינטרס הישראלי". ח"כ דב חנין (חד"ש) גינה את מה שכינה "מפגן הסירוב של אולמרט ופרס להצעות השלום". הוא ציין כי "הממשלה תישא באחריות לדם המיותר שיישפך אם תיחסם דרך השלום".
לא הזכיר כי השיחות חייבות להתחדש במקום בו פסקו בעבר
מועלם לא הזכיר בדבריו את העמדה המסורתית של סוריה לפיה השיחות חייבות להתחדש במקום שבו נפסקו בעבר. עם זאת, העמדה הסורית הרשמית גורסת כי כאשר נוהל משא ומתן בין שתי המדינות בשנות ה-90, ראש הממשלה יצחק רבין "הפקיד פיקדון" בידי הממשל האמריקאי, שבו התחייב לנסיגה ישראלית מלאה מן הגולן בתמורה לשלום מלא. מועלם אמר על כך כי במהלך המו"מ סוכמו 90% מן הנושאים, אך לדבריו, היה חסר רצון פוליטי בישראל להשיג את "המטרה האצילית" של שלום בין שתי המדינות.
מועלם הזכיר בדבריו כי שלום עם סוריה "יבטיח את גבולה הצפוני" של ישראל, משום שלדבריו הוא יכלול גם שלום עם לבנון ועם הפלשתינאים. מועלם קרא לארצות הברית לאפשר לישראל להתקדם בכיוון של שלום עם סוריה. הוא הזהיר כי אם לא תושג יציבות באזור "האזור ייפול, מלחמות אזרחים דתיות יפרצו והקיצונים ישלטו".
אסד: ארה"ב צריכה לדבר עם סוריה ואיראן
בראיון שפורסם אתמול בעיתון האיטלקי "לה רפובליקה" אמר נשיא סוריה, בשאר אל-אסד, כי על ארה"ב ואירופה לדבר ישירות עם סוריה ואיראן אם ברצונן למצוא פיתרון למשבר בעיראק ולסכסוכים נוספים במזרח התיכון. אסד אמר גם כי לאירופה יש תסביך עם השואה.
לדברי אסד, דמשק מוכנה לסייע לוואשינגטון בפתרון הבעיות האזוריות. "אנחנו חיים באזור זה, ולכן מכירים אותו היטב", אמר אסד והוסיף שארה"ב זקוקה לעזרה הסורית. לדבריו, אם סוריה לא תעזור בפתרון הבעיות האזוריות - עיראק, לבנון והסכסוך הישראלי-פלשתיני - היא תשלם מחר גבוה, בשל העובדה שהיא גובלת בכל אותן מדינות.
לדבריו, לסוריה יש יחסים מצויינים, עם מרבית הפלגים בעיראק, והיא תוכל לסייע בכינוסה של ועידה לאומית בנושא עתידה של המדינה. עד כה, סירב הבית הלבן להסתייע בשירותיה של סוריה, בפתרון המשבר העיראקי. ביום רביעי תקף נשיא ארה"ב, ג`ורג` בוש, את סוריה והאשים אותה בפגיעה בזכויות אדם ובניסיון לערער את הריבונות הלבנונית.
http://www.haaretz.co.il/hasite/spages/801695.html |
|