מעריב אורח
|
פורסם: שבת 02.12.06 23:02 נושא ההודעה: דיון מחר בחוק של ח``כ איתן על-פיו לא יירשמו זוגות חד-מיניים |
|
|
"לא עוקף בג"ץ, רק מתקן החוק"
ועדת השרים תדון מחר בחוק של ח"כ איתן על-פיו לא יירשמו זוגות חד-מיניים שנישאו מחוץ לישראל
אפרת פורשר
2/12/2006 21:15
הרי אתה מקודש לי? ועדת השרים לענייני חקיקה תצביע מחר על הצעת החוק שיזם ח"כ מיכאל איתן, לפיה לא יכיר מינהל האוכלוסין שבמשרד הפנים בנישואי זוגות חד-מיניים, בניגוד לפסיקת בג"ץ שניתנה רק לפני ימים ספורים.
בג"ץ דן בעתירות של חמישה זוגות הומוסקסואלים שנישאו בחו"ל, ופסק הדין שניתן עורר סערה ציבורית גדולה. בג"ץ קבע ברוב דעות של שישה שופטים מול אחד, כי על פקיד הרישום במינהל האוכלוסין לרשום בתעודת הזהות זוגות חד-מיניים שנישאו בחו"ל.
בג``ץ קבע: הפקיד ירשום
בהחלטה תקדימית לפני כשבועיים קיבל בג``ץ עתירתם של 5 זוגות הומוסקסואלים, שבאו בברית הנישואים בקנדה. השופטים הדגישו כי לא מדובר בנקיטת עמדה רשמית
לכתבה המלאה
ח"כ איתן אינו רואה בהצעה "חוק עוקף בג"ץ". בשיחה עם nrg מעריב הוא אומר: "אינני עוקף את בג"ץ, אלא מפעיל שיקול דעת כמחוקק. אין דבר כזה עוקף בג"ץ, משום שהחוק הוא מעל בג"ץ וחקיקה צריך לכבד. בג"ץ אמר בפסק הדין שהחקיקה כרגע אינה עונה על הסוגיה, ואני מתקן את החוק על מנת שהוא יהיה ברור".
איתן הוסיף כי "ההכרה כנשואים בשני בני זוג מאותו המין היא מהפכה חברתית, פוליטית וחוקתית. שינוי כזה לא יכול להתבצע דרך איזו שהיא פרצה בחוק, כאשר בג"ץ מורה לפקיד הרישום לנהוג כמו אוטומט וכשבג"ץ אומר בעצמו שגם הוא נוהג כמו אוטומט ואינו מתייחס לגופו של עניין".
לאיתן יש ביקורת גם על חבריו למשכן בנושא. "גם הכנסת ממשיכה לנהוג כ`ראש קטן` ואינה מקיימת דיונים והליכי חקיקה על מנת לאפשר מהפך משמעותי כזה", הוא אומר. "לכן, הצעת החוק שלי קובעת שפקיד הרישום יוכל לרשום שניים בני אותו מין כנשואים, רק על פי חוק שיתקבל בכנסת".
לדבריו, אין בכוונת החקיקה שלו לגרוע שום זכות משום אדם, זאת עד אשר הכנסת תחוקק חוק בנושא. "ניתן להגדיר זכויות של כל אדם ואדם המקיים חיי שיתוף כלכליים במשק בית אחד גם ללא שינוי מהותי כל כך במוסד הנישואים, אלא באמצעים קונבנציונאליים שהחוק מספק".
"אסור לכנסת לחוקק חוק כזה"
איתן הבהיר כי אם תובא להצבעה הצעת חוק המכירה בנישואים חד-מיניים, הוא אישית יתנגד לכך, אך יקבל את הכרעת הרוב. לדבריו, הוא מצפה שגם אלה המכירים בנישואים של בני אותו מין יקבלו את הכרעת הרוב, אם הצעת החוק שלו תתקבל. באותה נשימה מוסיף איתן כי יתמוך בחקיקה המיועדת להבטיח זכויות "למי שמעוניינים לקיים צורות שונות של חיים משותפים במשק בית אחד".
באגודה לזכויות האזרח, שהגישה את העתירות בשם הזוגות החד-מיניים, תקפו הערב את הצעת החוק של ח"כ איתן. "זו הצעת חוק בלתי חוקתית",
אמר עורך הדין של העמותה, דן יקיר. "לא רק שהיא באה לעקוף את בג"ץ, אלא שהיא באה להפלות זוגות בני אותו מין שנישאו בחו"ל, וקובעת שהם יהיו הזוגות היחידים במדינת ישראל שלא יירשמו כנשואים".
לדברי יקיר, ההצעה פוגעת בזכות לשוויון וסותרת את חוק יסוד כבוד האדם וחירותו, "לכן אסור לכנסת לחוקק חוק כזה", אמר. יקיר הוסיף כי אם הכנסת רוצה לשנות את ההלכה שקבע בג"ץ לפני יותר מ-40 שנה, פתוחה בפניה הדרך, אך אסור לה להפלות נגד סוג מסוים של זוגות ולהחליט שרק אותם הפקיד לא ירשום.
בג"ץ יישם הלכה של שנים
פסק הדין שנתן בג"ץ לפני כשבועיים, יישם למעשה הלכה קודמת שנקבעה על ידו, לפני 43 שנה, שכונתה בשם "הלכת פונק-שליזנגר". הלכה זו עסקה בעתירה של יהודים שנישאו ללא יהודים, ובה נקבע כי לפקיד הרישום אין סמכות לקבוע האם הנישואים מוכרים בישראל, ועליו לרשום את הזוגות בתעודת הזהות.
פסק הדין הנוכחי, שניתן על ידי הנשיא בדימוס אהרן ברק, סימן עבור רבים את פריצת הדרך שתוביל להכרה בנישואים חד-מיניים במדינת ישראל, כולל הזכויות המשתמעות מכך. השופט היחיד שהתנגד לכך, אליקים רובינשטיין, עשה זאת משום שסבר שסוגיה רגישה זו היא עניין למחוקק.
http://www.nrg.co.il/online/1/ART1/512/824.html
|
|