Ynet אורח
|
פורסם: שלישי 28.11.06 15:46 נושא ההודעה: לים חדשים מתימן: בטיפשותנו הגענו לישראל |
|
|
עולים חדשים מתימן: בטיפשותנו הגענו לישראל
יהודים שהגיעו לארץ לפני שלוש שנים מתימן, שטחו בפני חברי ועדת הקליטה של הכנסת את בעיותיהם. אם ל-12 ילדים: "הילדים שלי כועסים עלי בגלל ששכנעתי אותם לעלות לישראל". בנה: "אם לא תהיה ברירה נעבור לאמריקה"
מירי חסון פורסם: 28.11.06, 14:12
למה באנו ארצה? יהודים שעלו מתימן בשנים האחרונות אמרו שהם "מאוכזבים מאוד" מהיחס שלו זכו ממשרדי הממשלה. הדברים נאמרו בדיון בוועדת הקליטה, העלייה והתפוצות של הכנסת שדנה היום (ג`) בהעלאת היהודים שנותרו בתימן ובקשייהם של אלה מביניהם שכבר עלו לארץ. במהלך הדיון הוצגו נתונים, לפיהם בשנים האחרונות הועלו לישראל עשרות מיהודי תימן וכיום חיות שם כ-50 משפחות.
כדי להמחיש את הבעיות שנתקלות בהן המשפחות שעלו לאחרונה מתימן, זומנה לוועדה נעמה נהרי, שעלתה לארץ לפני שלוש שנים עם 12 ילדיה. מאז היא מתגוררת במרכז הקליטה באשקלון, אך הסוכנות היהודית מבקשת ממנה לעזוב את המקום לטובת עולים אחרים. "הבן הגדול שלי בן 25 והקטן בן 5. הבטיחו לנו שאם נעלה לארץ יהיה לנו איפה לגור, שיהיו לנו חיים טובים. אבל במקום זה זרקו אותנו ולאף אחד לא איכפת... "הילדים שלי כועסים עלי, ולא רוצים לדבר איתי בגלל שאני שכנעתי אותם לעלות לישראל, בעוד שחסידי סאטמר רצו שנשאר בניו יורק. אני אוהבת את ישראל, אבל אנחנו מתים פה. לא יכולים לחיות פה".
נתקלים בקשיים. עולים מתימן בוועדת הקליטה (צילום: חיים צח)
גם בנה של נהרי, יוסף (22), סיפר על הקשיים של משפחתו. "המצב שלנו רע. היינו בניו יורק, שם היה גן עדן, אבל בטיפשותנו הגענו לישראל. אמא שלי רצתה לעלות לישראל. עכשיו אבא שלי כועס עליה. מי לא היה כועס על אישתו אם היא היתה מביאה את המשפחה שלה למצב כזה? אני רוצה לחזור לאמריקה וזה מה שנעשה אם לא תהיה ברירה. זה מאוד קשה לחיות בישראל. בסך הכל אנחנו צריכים לבקש מהסאטמרים שיעזרו לנו והם כבר ידאגו לכל הסידורים. שם הם השכירו לנו דירה".
יוסף נהרי טוען כי לא רק משפחתו סובלת ממצב כזה. "כמונו יש עוד הרבה משפחות שרוצות לעזוב. אולי מה שאנחנו צריכים לעשות כדי לקבל עזרה לקנות בית זה לנסוע לאתיופיה ולעלות משם כאתיופים?"
בהמשך הדיון נשא דברים שלמה גרפי, פעיל עליה של יהודי תימן. לדבריו, העולים החדשים ממורמרים מהיחס שאליו הם זוכים. גרפי: "שולחים להם מכתבים לעזוב את הדירות של הסוכנות ואין להם לאן ללכת. מאיפה יש להם כסף? אין להם מקצועות, אין הכוונה. זו ממש הפקרות. הלוואי והייתי חושב שייצא משהו טוב מהוועדה הזאת. הנסיון שלי אומר לי שחוץ מפטפטת לא ייצא כלום. גם הסוכנות היהודית ומשרד הקליטה לא עושים כלום".
יו"ר הוועדה, ח"כ מיכאל נודלמן (קדימה), הזדהה עם מצבם של העולים מתימן: "אני לא מבין מדוע אנחנו בוועדה צריכים להילחם בנושאים כאלה... ללא מענקי משכנתאות הם לא יוכלו למצאו פתרון דיור קבע. זה לא הגיוני שהם גרים במצב כזה. הוועדה תפעל למצוא פתרון דיור קבע לאלתר למשפחה".
תגובה: נסייע להם
נציג הסוכנות היהודית התייחס לדברים של משפחת נהרי. "הסוכנות היהודית מאפשרת לכל משפחה עולה להתגורר במרכז קליטה עד שנה. למשפחת נהרי ניתנה חצי שנה נוספת. אם המשפחה לא מסוגלת לצאת לדיור קבע אז המדינה אמורה לתת פיתרון על ידי דיור ציבורי".
ממשרד הקליטה נמסר בתגובה לטענותיה של משפחת נהרי. "בעקבות ביטול מענקי המשכנתאות על-ידי הממשלה בשנת 2003, פנה המשרד לאגף התקציבים באוצר בבקשה לאשר מענק משכנתה ל-50 המשפחות האחרונות שהגיעו מתימן. המשרד רואה חשיבות רבה בהעלתם של עולי תימן ארצה ולהענקת מענקי המשכנתאות לעולים אלו.
"מדובר בשארית הפליטה ממדינות ערב ובעולים חסרי כל שאינם מסוגלים לרכוש דירה בכוחות עצמם. עולים אלו חייבים לגור בסביבה תומכת ובקירבה לקהילתם ולא יוכלו לעשות כן ללא הסיוע. השר לקליטת העליה, זאב בוים, הודיע כי הוא יחדש את פנייתו למשרד האוצר במטרה לסייע למשפחות האחרונות מתימן לעלות ארצה ולזכות לסיוע".
http://www.ynet.co.il/articles/0,7340,L-3333596,00.html |
|