הארץ אורח
|
פורסם: שלישי 01.05.07 0:43 נושא ההודעה: מחקר: קשר גנטי בין צילומי רנטגן להתפתחות גידולים |
|
|
עדכון אחרון - 23:43 30/04/07
מחקר: קשר גנטי בין צילומי רנטגן להתפתחות גידולים
מאת יובל אזולאי
מהמחקר הישראלי עולה כי במשפחות מסוימות בהן יש רגישות לקרינה, קיים סיכון מוגבר לפתח גידול בעקבות החשיפה
מכונת רנטגן. הצעד הבא יהיה לחפש את הגן הגורם לרגישות
תצלום ארכיון: ניר קידר
מחקר ישראלי חדש מוצא קשר גנטי בין רגישות לקרינת רנטגן לבין התפתחות הגידול השפיר מנינגיומה. המחקר שנערך על ידי מנהלת היחידה לאפידימיולוגיה של סרטן וקרינה במכון גרטנר בבית החולים "שיבא" מגלה כי בני אותה משפחה, בין גיל שנה לגיל 15, שעברו טיפולים בקרינת רנטגן פיתחו את הגידול במקומות שנחשפו לקרינה.
לדברי עורכת המחקר, ד"ר סיגל סדצקי שפירסמה את תוצאותיו בכתב העת "לנסט אונקולוג`י", מדובר במחקר ראשון מסוגו המראה כי במשפחות מסוימות קיימת רגישות לקרני רנטגן וכי יש באותן משפחות סיכון מוגבר לפתח גידול בעקבות החשיפה לקרינה. "מומלץ שאנשים שפיתחו את הגידול כתוצאה מהחשיפה וכך גם בני משפחותיהם - ימנעו ככל האפשר מחשיפה לקרינה מייננת", אמרה סדצקי.
מדובר במעקב שנמשך שנים ארוכות אחר מאות משפחות שילדיהן נחשפו כבר בשנות ה-50 לקרינת רנטגן במסגרת טיפולים רפואיים. המעקב אחר מצבם הרפואי של אותם מטופלים, שחלקם כבר בני 50 ו-60, לימד כי המנינגיומה התפתחה בגופם, יותר מאשר אצל בני משפחות אחרות שעברו טיפולים דומים.
"יש מקרה של משפחה עם תשעה אחים ואחיות. חמישה מהם קיבלו בילדותם טיפולי רנטגן וארבעה לא. מתוך החמישה שנחשפו לקרינת רנטגן, ארבעה לקו במנינגיומה ואילו בקרב הארבעה שלא טופלו בכלל ברנטגן - לא נרשמה תחלואה", סיפרה ד"ר סדצקי. לדבריה, "מכאן אפשר להסיק שלמשפחות כאלה יש רגישות תורשתית ומולדת לקרינה מייננת".
במחקר של ד"ר סדצקי עשה שימוש בבסיס נתונים ייחודי של 525 משפחות גדולות שחלק מבניהן נחשפו בילדותם לקרינה. לדברי ד"ר סדצקי, המחקר שנעשה בהסתמך על ידע שקרינה מייננת גורמת לגידולים, נועד לבדוק מדוע חלק מהאנשים שנחשפו לקרינה מפתחים גידולים שפירים וחלק אחר לא. "ההנחה שלנו היתה שיש גורם נוסף שקובע מי יפתח גידול ומי לא וכאן עלתה השאלה הגנטית", אמרה.
בקבוצת המחקר השתתפו 160 משתתפים שחולים במחלה ונחשפו בעבר לקרינת רנטגן, 145 משתתפים שאינם חולים, 85 משתתפים שחולים במחלה אך לא נחשפו לקרינה בעבר ו-135 משתתיפ שאין אצלם סימנים למחלה והם לא נחשפו לקרינה. מניתוח תוצאות המחקר עולה, כי שיעור המוקרנים החולים בקבוצת הראשונה עומד על 11%. זאת, לעומת אחוז אחד של תחלואה בקבוצות האחרות.
"הממצא שלנו מלמד על כך שיש רגישות גנטית לקרינת רנטגן, וסרטן אחרי קרינה הוא לא מאורע אקראי", אמרה ד"ר סדצקי. לדבריה, בעקבות הצלחת המחקר הצעד הבא יהיה לחפש את הגן הגורם לרגישות זו - מה שיאפשר אולי בעתיד לאבחן אותו מבעוד מועד.
http://www.haaretz.co.il/hasite/spages/854054.html |
|