מחבר הודעה
מהארץ
הודעהפורסם: שלישי 29.06.10 0:28    נושא ההודעה: המבקר: כשלים אישיים של גורמים בפרקליטות ובמשטרה בפרשת האזנות של תיק רמון

פורסם ב - 15:58 28/06/10
עדכון אחרון - 16:00 28/06/10




המבקר: כשלים אישיים של גורמים בפרקליטות ובמשטרה בפרשת האזנות הסתר

מאת תומר זרחין וליאל קייזר

בדו"ח חריף המתמקד בהתנהלות הגורמים האחראים בתיק רמון קובע המבקר לינדנשטראוס כי המעורבים בפרשה פעלו ב"רשלנות ממשית"; הפרקליטות: הממצאים הפריכו סופית את כל טענות הקונספירציה למיניהן

תגיות: מיכה לינדנשטראוס, חיים רמון, האזנות הסתר, מבקר המדינה






לינדנשטראוס

תצלום: אמיל סלמן


התגלו ליקויים משמעותיים שמקורם בכשלים אישיים של גורמים בפרקליטות ובמשטרה שטיפלו ב"פרשת הנשיקה" של השר לשעבר חיים רמון, בכל הנוגע לטיפול בהאזנות הסתר - כך קובע מבקר המדינה, השופט בדימוס מיכה לינדנשטראוס, בדו"ח מיוחד המתפרסם היום (שני) אחר הצהריים.

בדו"ח חריף, המתמקד בהתנהלותם של הגורמים האחראים בפרקליטות ובמשטרה, קובע המבקר כי כל המעורבים בטיפול בפרשה: הממונים על החקירה, ראש יאח"ה לשעבר תת ניצב מירי גולן, וראש צוות החקירה בפרשה סגן ניצב ערן קמין, לא וידאו כי תוצרי האזנות הסתר יתומללו או יתוקצרו ויועברו לעיון הפרקליטות, והפרקליטות הבכירות - רות דוד, פרקליטת המחוז, ואריאלה סגל אנטלר, הפרקליטה שניהלה את התיק בבית המשפט, לא עיינו בכל חומרי החקירה, ובכלל זה בחומר המודיעיני לפני הגשת כתב האישום ולפני תחילת המשפט. המבקר קובע בדו"ח כי "תקלות אלה מצביעות על כשלים אישיים של ארבעת המעורבים העולים כדי רשלנות ממשית אף כי הדברים נעשו בלא זדון ויש לשקול אם להסיק מסקנות אישיות כלפיהם".

לפני שנתיים הטילה הממשלה על מבקר המדינה לבחון את סוגיות האזנות הסתר בכלל שמבצעת המשטרה בחסות הפרקליטות, ובפרט את טענותיו של השר לשעבר חיים רמון לפיהן המשטרה והפרקליטות לא העבירו לידי סנגוריו את תוצרי האזנות הסתר, דבר שלטענתו פגע ביכולתו להתגונן ב"פרשת הנשיקה". במסגרת הפרשה הועמד רמון לדין וגם הורשע בביצוע מעשה מגונה, לאחר שנשק לחיילת על פיה בלא הסכמתה.

המבקר המליץ לבחון מעורבות גורם משפטי בהאזנות סתר

לינדנשטראוס הפנה את תשומת ליבו של היועץ המשפטי לממשלה, יהודה וינשטיין, לבחון את עמדתו בנוגע להסקת מסקנות אישיות כלפי המעורבים לאור שיקולים שונים, ביניהם גם תרומתם ארוכת השנים של המעורבים במאבק בפשיעה. "חלוף הזמן צריך כמובן להישקל", כותב המבקר, "אך אין הוא מהווה מכשול בפני נקיטת צעדים מינהליים, כגון עיכוב בקידום, הערה אישית, שקילת האחריות האישית לקראת מינוי עתידי בשירות הציבורי וכדומה". ואולם, וינשטיין הודיע כי נוכח טיפולו בעבר בעניינם של גורמים המעורבים בפרשה ובהתאם להסדר ניגוד העניניים, לא יוכל להחליט בשאלת המסקנות האישיות נגד אנשי המשטרה והפרקליטות.

בנוסף קובע המבקר כי הסדרת כללים בנוגע לביצוע האזנות סתר והעברת תוצריהם לידי סנגורים אינה מספיקה, אלא העיקר הוא בלימודם, בשינונם ובהפנמת העקרונות העומדים בבסיסם בידי אנשי המשטרה והפרקליטות. בדו"ח ממליץ המבקר לוינשטיין, לפרקליט המדינה משה לדור ולמשטרה, לבחון את האפשרות של מעורבות קבועה של גורם משפטי - משטרתי או חוץ משטרתי - בהחלטה לפנות לבית המשפט בבקשה להיתר להאזנת סתר.

בנוסף כותב המבקר כי ראוי לבדוק אם השימוש בהאזנות הסתר ככלי מרכזי במאבק בפשיעה המאורגנת אינו בא על חשבון פיתוח כלים אחרים, משלימים ואף יעילים יותר, ואם המשטרה מקצה את משאביה המוגבלים בתחום זה באורח יעיל ועל פי העדפות מושכלות. עוד קובע המבקר כי המשטרה החלה באיסוף נתונים חלקיים לבדיקת השגת יעדיהן של האזנות הסתר, אולם ראוי שהמשטרה תמשיך בלימוד הנושא ובפיתוח כלים שיביאו להקצאה יעילה ומשוכלת של משאביה המוגבלים בתחום.



http://www.haaretz.co.il/hasite/spages/1176676.html

Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group