מחבר הודעה
הגדלי
הודעהפורסם: רביעי 30.04.08 22:51    נושא ההודעה: התוכנית - על- הנייר "טובה ונעימה". איך לשכת עוה"ד ובימ"ש יקבלוה?

זאת השאלה.
"התוויית תוכנית"- כלומר קודם משרד הרווחה "יעבד תוכנית שתיכנס לחוק" - אך ברור שבהרכב הוועדה- לא היתה כזו תוכנית, כי לא היתה לכך הסכמה."כללית". האם המשרד יקבע תוכנית שתבטיח את ה"ייעוץ של עו"ס בעניין טובת הילד"- לחברות שירותי ייעוץ עו,ס - שלא במסגרת עובדי המדינה והעיריה? אז זה יישתלב עם מהלך ההפרטה בתחום זה- שבסיסו הקטנת השכר שצריכה הממשלה לשלם( הכסף ישתנה כי יהיה עצמאי- ויעבור לתשלום דרך מכרזי שירות- לאגף התשלומים באוצר - ל"ממשיכי זליכה"...

האם כבר עתה יחיל בימ"ש לענייני משפחה את התהליך ה"רצוי הזה " בגירסה שלו - ויחייב את ההורים ויקבע את החברה לשירותי עו"ס שתיתן לבני הזוג המתגרשים להגיע להסכמות בדבר "שיתוף בהחזקת הילד והוצאותיןו, וגם בחינוכו - עד להגיעו לבגרות"?
אין כיום לדעת - שופט/ת כזו בישראל. אין לדעתי עו"ד שיהיה "נחשוני" מספיק כדי לקחת את המקרה האישי שבו הוא מטפל - לדרך כזו.

אז אימרו לי - האין כל הוועדה הזו שנקראת על שמו של הראש שלה שניט- "וועדה ללא קרם וללא יכולת להפוך לחוק יישים"?
אם מישהו חושב אחרת או כמוני- כלומר חושב על כך - שיקום וישיב לי.
הארץ
הודעהפורסם: ראשון 27.04.08 21:30    נושא ההודעה: הועדה שמונתה ע"י שרת המשפטים ציפי לבני המליצה: ילדים להורים גרושים לא יעברו אוטומטית לאם

המלצה: ילדים להורים גרושים לא יעברו אוטומטית לאם
מאת רותי סיני
דו"ח שהוגש לשר המשפטים ממליץ לבטל את הסעיף בחוק לפיו ילד עד גיל 6 עובר לחזקת האם, וליישם הסכמי הורות שיאפשרו שת"פ בין ההורים בגידול הילד
תגיות: גישורים, חזקת הגיל הרך, הסכמי הורות, דניאל פרידמן

שינוי מהפכני בהסדרי הגירושים בישראל: דו"ח מומחים שהוגש היום (ראשון) לשר המשפטים דניאל פרידמן, ממליץ כי ילדים קטנים שהוריהם מתגרשים לא יעברו באופן אוטומטי לגור אצל אמם. המומחים ממליצים לבטל את הסעיף בחוק המכונה "חזקת הגיל הרך", שקובע כי ילדים עד גיל 6 עוברים למשמורת האם פרט לנסיבות חריגות במיוחד, ולהחליפו בסעיף המכונה "אחריות הורית", שקובע כי זכותו של כל ילד ששני הוריו יהיו אחראים לשלומו ורווחתו.

כדי לממש את האחריות הזו מציעה הוועדה להתוות תוכנית, במידת הצורך באמצעות מגשר או מטפל, שתביא את ההורים לשיתוף פעולה בגידול ילדיהם. "הסכמי הורות" כאלה מקובלים במדינות כמו קנדה ואוסטרליה. אם הורים לא ירצו להכין כזו תוכנית או לא יצליחו להכינה, בית המשפט יקבע את ההסדרים.

"חזקת הגיל הרך מנוגדת לממצאים הפסיכולוגיים האמפיריים שמוכיחים, כי לצורך התפתחות תקינה של הילד יש חשיבות מרבית לכך שיהיו לילד קשרים עם שני הוריו", נכתב בדו"ח ביניים של ועדה בראשות פרופ' דן שניט שדנה זה שלוש שנים באופן חלוקת האחריות של הורים גרושים לילדיהם.

הוועדה מונתה על ידי שרת המשפטים לשעבר, ציפי לבני כתוצאה מלחץ של ארגונים, שמרבית חבריהם גברים גרושים, שטענו כי החוק הקיים זה 45 שנה פוגע בזכותם של אבות ואינו משקף התפתחויות במחקר הפסיכולוגי שמצביעות על פגיעה בילדים שגדלים בלא קשר סדיר וקבוע עם שני הוריהם. מרבית חברי הוועדה קיבלו את הטענות הללו וכתבו שילד שקשריו עם הוריו לאחר הגירושים תקינים מתפתח באופן דומה לילד שהוריו לא התגרשו.

קווים מנחים לבתי המשפט

הוועדה היתה אמורה להגיש את מסקנות הביניים שלה כבר לפני חצי שנה אולם התעכבה בין השאר בשל חילוקי דעות בין חבריה, שכוללים נציגים ממשרדי המשפטים והרווחה, אנשי אקדמיה, אנשי דת, נציגי ארגוני נשים וארגוני הורים.

בשיטה הקיימת, הקשר של האב עם ילדיו נתפש כזכות שמקנה לו האם ולכן, במיוחד אם היחסים בין ההורים רעועים, הקשר של האב עם ילדיו לא תמיד מתבצע בצורה סדירה והילדים נפגעים, כותבים חברי הוועדה.

הוועדה ממליצה שבמידה וההורים אינם מצליחים להחליט אצל מי יגורו הילדים, ייקבעו קווים מנחים לבתי המשפט כדי שהם יחליטו, בהתבסס על עקרון טובת הילד ועיקרון שלפיו אף אחד מההורים אינו יכול להשתחרר מהמחויבות שלו כלפי ילדיו.

הוועדה ממליצה שבתי משפט יבחנו בקפידה כל מקרה ויתחשבו במכלול פרמטרים כדי לקבוע מהי טובת הילד. בין השאר יבחנו בתי המשפט את אופי הקשר בין הילד להוריו, ישאלו את פיו במידה וגילו מאפשר זאת, יבחנו את צרכי הילד ואת מידת הטיפול של הוריו בו עד לגירושין ומידת נכונותם לאפשר לו קשר עם אחיו וסביו.

בארגוני הנשים מתנגדים

בארגוני הנשים מתנגדים לביטול "חזקת הגיל הרך", בטענה שהמצב בישראל שונה באופן מהותי מזה ששרר במדינות שביטלו את החזקה. זאת, משום שבישראל החוק מעניק גם היום אפוטרופסות על הילדים לשני ההורים כך ש"חזקת הגיל הרך" נוגעת רק למשמורת הפיסית. לפי עמדת נעמ"ת, שנציגה שלה חברה בוועדה, נשים בישראל פגיעות יותר מאשר במדינות אחרות משום שהדין הדתי חושף אותן לסחטנות הואיל והן תלויות בנכונות הבעל להעניק להן גט.

בארגוני הנשים גם חוששים, שביטול חזקת האם יאפשר לגברים להקטין את החבות שלהם לשלם מזונות בטענה שהם משתתפים באופן פעיל בגידול הילדים ומוציאים עליהם כסף. לעומת זאת, המצדדים בביטול החזקה, כמו ארגון "הורות שווה" שגם לו היתה נציגה בוועדה, סבורים שצעדים אלה יעודדו גברים להיות שותפים פעילים בגידול ילדיהם ויפחיתו את הפוטנציאל לקונפליקט בין ההורים.

לכתבה...

Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group