הארץ |
פורסם: שישי 10.11.06 7:51 נושא ההודעה: יוזמה במועה``ב: ועדת חקירה בינלאומית לאירוע בבית חאנון |
|
יוזמה במועה"ב: ועדת חקירה בינלאומית
מאת שלמה שמיר
הערכה באו"ם: ארה"ב תטיל וטו על היוזמה הקטארית
כרמון (מימין). אלף קסאמים מההתנתקות
תצלום: אי-פי
כתב "הארץ" בניו יורק
ניו יורק. ארה"ב שוללת על הסף יוזמה שהעלתה אתמול קטאר, החברה במועצת הביטחון של האו"ם, להקים ועדה חקירה בינלאומית שתבדוק את "הטבח בבית חאנון", כהגדרתה. האמריקאים גם מתנגדים לשיגור משקיפים מטעם האו"ם, שיפקחו על שביתת נשק בין ישראל לפלשתינאים. שתי ההצעות כלולות בהצעת החלטה בעניין ההרג בכפר חאנון, שהפיצה אתמול קטאר בקרב חברות מועצת הביטחון.
הנוסח הנוכחי של ההחלטה לא מקובל גם על חברות אחרות במועצת הביטחון, בנוסף לארה"ב. שגרירים הגדירו את ההצעה הקטארית כ"חד-צדדית" ו"קיצונית". מקורות באו"ם אמרו שאם קטאר תתעקש להעלות להצבעה את הנוסח המקורי ותדחה הצעות לתיקונים, קרוב לוודאי שארה"ב תטיל וטו ותסכל את אישור ההחלטה.
ההסתייגות מההחלטה הוסברה בטענה שההצעה לא מזכירה את ירי הקסאמים על ישראל, ומתעלמת לחלוטין מהתייחסות לחייל החטוף גלעד שליט. שגריר אירופי אמר שהנוסח חייב להזכיר גם את שלושה העקרונות שנקבעו על ידי הקוורטט כתנאי להכרה בממשלת החמאס.
עם זאת, בדיון הרשמי שקיימה אתמול מועצת הביטחון, שבמהלכו דיברו שגרירים ונציגים של כ-30 מדינות, בלטה התלכדות בינלאומית בגינוי חריף לישראל. המשקיף מטעם הרשות הפלשתינית דחה את התנצלותה של ישראל על הרג 19 האזרחים. "כל פעם שישראל עושה דברים כאלה היא מתנצלת. גם בית משפט לא היה מקבל התנצלות כזאת", הוא אמר.
סגנית מזכ"ל האו"ם לעניינים פוליטיים, אנגלה קיין, אמרה דברים חריפים בגנות ישראל: "אנשים, נשים וילדים שלא מהווים איום נהרגו בעת שישנו בביתם. התקרית הזאת היא יוצאת דופן בהיקפה, אבל לא מדובר בפעם הראשונה שמבצע צבאי ישראלי בשטחים הפלשתיניים גורם להרג אזרחים".
סגן ראש משלחת ישראל באו"ם, דני כרמון, אמר: "האזרחים הפלשתינאים נהרגו אולי מירי ישראלי, אבל הם קורבנות של הטרור של חמאס". כרמון ציין ש"מאז שישראל נסוגה מרצועת עזה נורו על ערים בישראל 1,000 רקטות קסאם". שגריר ארה"ב באו"ם, ג`ון בולטון, אמר שמדינתו רשמה לפניה את ההתנצלות הישראלית, וציין שישראל מקיימת חקירה בנושא.
בדיון נכחה קרנית גולדווסר, רעייתו של החייל החטוף בלבנון אודי גולדווסר. נציגת בריטניה בדיון התייחסה לנוכחותה של קרנית ואף פנתה אליה והבטיחה: "אנו עושים הכל כדי להביא לשחרור החטופים".
לאחר הדיון התכנסו שגרירי 15 חברות מועצת הביטחון להתייעצויות לא רשמיות בדלתיים סגורות, במאמץ לגבש נוסח לטיוטה חדשה של הצעת החלטה. הערכה אתמול היתה שהצבעה על הצעת החלטה תתקיים בתחילת השבוע הבא.
http://www.haaretz.co.il/hasite/pages/ShArtPE.jhtml?itemNo=786333&cont rassID=2&subContrassID=21&sbSubContrassID=0
|
|