מחבר הודעה
NFC
הודעהפורסם: שישי 29.09.06 11:09    נושא ההודעה: התקשורת: העלמנו עין משחיתות כדי לתמוך בהינתקות

העלמנו עין משחיתות כדי לתמוך בהינתקות

זה לא קורה כל יום, אבל זה קרה אמש בכנס בבר-אילן: התקשורת הכתה על חטא פאנלים עם בכירי העיתונאים בנושא תפקיד התקשורת בעת המלחמה נערכו באוניברסיטה

מאת: עידן יוסף | | www.Nfc.co.il כשלי המלחמה בצפון

דייויד לנדאו. מכה על חטא


> בן דרור ימיני: התקשורת לא היתה מספיק פטריוטית
> כתבים לא נכנסו ללבנון - בגלל בעיות ביטוח

עורך עיתון הארץ, דייויד לנדאו, הפתיע (ה`, 28.9.06) בגילוי לב כאשר אמר: "אני, כעורך עיתון הארץ, אומר כן. עיתון הארץ תמך בהינתקות, ואנחנו סברנו שכדי להפסיק את השחיתות הגדולה של המשך הכיבוש בעזה, אפשר להעלים עין משחיתות קטנה". את הדברים אמר לנדאו בכנס "עת רצון - חשבון נפש ישראלי ערב יום הכיפורים" שנערך היום ואתמול באוניברסיטת בר-אילן.

קדם לכך דיון שלקראת סופו מתחו נוכחים בקהל ביקורת חריפה על התקשורת ובעיקר על אמנון אברמוביץ`, על ההגנה התקשורתית שניתנה לראש הממשלה לשעבר, אריאל שרון. "התקשורת העלימה עין מהשחיתות שלו כדי לתמוך בהינתקות" האשימו.

"התקשורת נכשלה בתפקידה במלחמה"

ביחס למלחמה האחרונה בצפון אמר עורך הארץ כי "בכל מדינה נורמלית תפקיד התקשורת במלחמה הוא ללכד את העם ואנו נכשלנו בכך". עוד הוסיף כי "יש לתקשורת על מה להרהר ולהכות על חטא באשר לתפקיד שמילאה במלחמה. כדי שעם ינצח במלחמה הוא צריך רובו ככולו להיות מגויס, מלוכד ופטריוטי. במלחמה האחרונה היה קונצנזוס בכל חלקי העם בעד המלחמה. התקשורת לא השכילה להתגייס בזמן אמת ולבטא זאת".

לדעת לנדאו, כישלון התקשורת במלחמה האחרונה נעוץ בכך שבמשך שנים התרגלה התקשורת לסקר מאבק בזירה הפלשתינית שהיה נתון במחלוקת פנימית עמוקה: "לא הצלחנו להבין שכאן מדובר במצב שונה ואין להשוות בין ג`נין לבינת ג`בל. העם כולו היה מלוכד סביב הצורך להכות ולנצח את האויב, אבל בתקשורת התרגלנו כל כך לשיח של עם חצוי שלא ביצענו את הנדרש. כאשר צבא נלחם והעם מתלכד מאחוריו, אזי ביטוי השפתיים הנכון הוא תמיכה בלוחמים".

ח"כ לשעבר, אביגדור קהלני, שנכח במושב המקביל אמר: "כנראה שלא התכוננו למלחמה הזאת לא בימ"חים, לא אצל הרמטכ"ל ולא בתקשורת. מישהו ניסה להגיע להישגים תקשורתיים והביא ליתרון של האויב. בתקשורת צריך להשתמש כלוחמה פסיכולוגית, לנצל אותה לטובתנו".

עו"ד איתי בו-חורין שלחם במלחמה האחרונה, והשתתף גם הוא בשיח הלוחמים טען כי מי שניהל את המלחמה הזאת בפועל הוא רפי גינת, עורך ידיעות: "פתחתי בכל בוקר את העיתון ולפי הכותרת ידעתי מה ראש הממשלה יעשה. יש לנו שחיתות בשלטון - לא בגלל הדירות של אולמרט והמניות של חלוץ, אלא בגלל ששלחו אותי ואת החברים שלי למלחמה כדי לנהל ספינים תקשורתיים בזה אחר זה. מפה נבע הבלבול הנוראי בשדה הקרב. 33 ההרוגים האחרונים של המלחמה נהרגו בשביל להראות שעשינו משהו. הגענו למצב שנלחמנו בגלל מה שכתוב בעיתון".



בן דרור ימיני: התקשורת לא היתה מספיק פטריוטית





עורך מדור דעות במעריב, בן-דרור ימיני, האשים את התקשורת בכך שלא הייתה בה מידת הפטריוטיות הנדרשת: "במשך שנים התקשורת העולמית עשתה דמוניזציה של ישראל עם סיקור מוגזם וחד-צדדי והנה במלחמה הזאת גם התקשורת הישראלית הצטרפה לתהליך. כל פגיעה וכל קטיושה קיבלו נפח תקשורתי מדהים. יצרנו תחושה שנהריה וקרית שמונה הפכו לעיי חורבות וזאת הייתה הגזמה מוחלטת. אני מעדיף את הגישה הבריטית - בזמן מלחמה להרחיק את התקשורת. בסופו של דבר פגענו בעצמנו המכניזם גרם לתחושת התבוסה".

יו"ר מועצת הרשות השניה, נורית דאבוש, התנגדה: "גם הדמוקרטיה היא חלק מביטוי העצמה הישראלי בדיוק כמו ניצחון במלחמה. יש מקום לגילוי אחריות מקצועית של כתבים, אבל אינני מסכימה להפסיק את הסיקור התקשורתי בגלל מלחמה. אני אישית מעדיפה להיות עם מוראל נמוך ומידע מדויק".

מנכ"ל רשות השידור, מוטי שקלאר, טען כי: "בשנים האחרונות התקשורת מקדשת את הפרט והריגושים הם מעל הכל. המטרה היא תחרות בין הערוצים - זאת הפעם הראשונה במלחמה שיש לנו יותר מערוץ אחד. פוקוס על מקרים אלו ואחרים לא היה במטרה לפגוע בצה"ל אלא מתוך חיפוש אחר הסנסציה. בנוסף, אופי הסיקור התקשורתי במלחמה לא נבע מגישה זו או אחרת הוא רק ביטוי לזעם שהצטבר במשך השנים נגד המדיניות".



כתבים לא נכנסו ללבנון - בגלל בעיות ביטוח


ינון מגל. נשאר בחוץ



איש התקשורת, והמנחה ישראל סגל, חשף במהלך האירוע מידע לפיו כתבים רבים לא נכנסו לסקר את המלחמה בתוך לבנון בגלל בעיות בביטוח. מחוץ לשטח ישראל יש צורך בביטוח שונה שעולה 2000 דולר ליום לכתב.

כתב ערוץ 10, ינון מגל, אישר את המידע וסיפר כי כאשר עמד לצאת בחברת לוחמים לשטח, קיבל טלפון מהמערכת על כך שהביטוח אינו תקף בלילה. מגל לא הסכים עם ההלקאה העצמית: "אם יש משהו שאני מצטער עליו זה שלא יכולתי להיכנס יותר בגלל הבעייתיות שבהינתקות מהמערכת ל-48 שעות של מארב."

ישראל סגל סיכם: "הפחד העיקרי שלי לעתיד הוא שהתקשורת תהיה פחות אידיאולוגית ופחות נלחמת על דעותיה (גם אם הן מצטיירות כאג`נדה), ושתחשוב רק על קידום עצמי ולא על אחריות".


נוצר: 29/09/2006 | עודכן: 29/9/2006 | רשימות נוספות: עידן יוסף

http://www.nfc.co.il/archive/001-D-111705-00.html?tag=7-51-03

Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group