מחבר הודעה
מעריב
הודעהפורסם: ראשון 18.03.07 10:16    נושא ההודעה: צרפת הציעה: צאו למלחמה נגד סוריה

צרפת הציעה: צאו למלחמה נגד סוריה

בזמן שפומבית גינתה את הלחימה בלבנון, בערוץ חשאי העבירה צרפת מסר שונה: שיראק קרא לישראל להפיל את משטרו של אסד במקום לתקוף בלבנון, בתמורה לתמיכה בלתי מסויגת במועה"ב

אורי יבלונקה
18/3/2007 7:41


צרפת ידועה בעמדותיה הפרו-ערביות, ונחשבת לאחת המדינות הביקורתיות כלפי ישראל בקרב מדינות המערב בכלל, ובקרב מדינות האיחוד האירופי בפרט. ואולם, בימים הראשונים של מלחמת לבנון השנייה קיבלה ישראל הצעה צרפתית חסרת תקדים: פלישת צה"ל לסוריה והפלת משטרו של הנשיא בשאר אסד בתמורה לתמיכה צרפתית מלאה במלחמה.

מאחורי ההצעה, שהועברה לידיעת גורמים שונים במשרד החוץ בירושלים, עומד נשיא צרפת ז`אק שיראק, הידוע בשנאתו העזה לאסד ובסלידתו מהשפעתה של סוריה בלבנון. על פי ההצעה, ישראל תכריז על סוריה כגורם האחראי על ההתלקחות בגבול הצפון וכתומכת הלוגיסטית הגדולה ביותר של החיזבאללה באזור, וצה"ל יפלוש לשטחה במטרה להפיל את משטרו של אסד.
``נשלח כוח סמלי ללבנון``
בתום המלחמה הודיעה שרת ההגנה הצרפתית כי רק 200 חיילים צרפתיים יישלחו ליוניפי``ל
לכתבה המלאה





על פי המסר הצרפתי, ישראל היתה צריכה לצמצם את פעילותה בלבנון לכדי פגיעה במטרות חיזבאללה ממוקדות בלבד ולהמעיט בפגיעה בביירות עצמה, שבה רבים מהתושבים הם בעלי אזרחות צרפתית. במקביל, ישראל אמורה היתה לפלוש לסוריה בנימוק שהיא האשמה הגדולה במצב המופקר שלאורך גבולה הצפוני של ישראל עם לבנון. באותו מסר צרפתי נאמר כי אם ישראל אכן תחליט לפלוש לסוריה ולהפיל את משטרה הנוכחי היא תזכה לתמיכה בלתי מסויגת, עקבית ומתמשכת של צרפת הן במועצת הביטחון של האו"ם והן במסגרת השפעתה במוסדות האיחוד האירופי.

עם זאת, תמיכת צרפת לא תהיה פומבית, אלא תתבטא בתמיכה יעילה בהחלטות ובהצהרות בינלאומיות המקנות לישראל מרחב תמרון מוחלט במערכה מול סוריה, וכן צרפת תימנע מכל התערבות שתפריע לצה"ל לפעול נגד הסורים.




המטרה: הפלת המשטר הסורי. נשיא סוריה, בשאר אסד. צילום: רויטרס /images/archive/gallery/663/114.jpg




מי יעשה את העבודה השחורה?



גורמים ישראלים בכירים אמרו למעריב כי הצעתו של שיראק נבעה מהתנגדותו הבוטה והידועה למשטר אסד, בין היתר על רקע מעורבותה לכאורה של סוריה ברצח ראש ממשלת לבנון רפיק אל-חרירי, אשר היה בעל קשרים אישיים ומקצועיים הדוקים עם שיראק.

עם זאת, ההצעה של שיראק שיקפה את הניתוק המסוים שלו מהבנת שדה המערכה שזה עתה נפתח במזרח התיכון. גורמים מדיניים בכירים אמרו כי שיראק פעל בניגוד לכל ההערכות בארץ ובעולם, לפיהן היה ברור שראש הממשלה אהוד אולמרט מעוניין להנחית בלבנון מכה צבאית ממוקדת ומוגבלת ולא לגרור את ישראל למלחמה שתכלול גם את סוריה. לדברי
גורם מדיני בכיר, "הצרפתים למעשה אמרו לנו: `מה אתם רוצים מלבנון? לכו על סוריה, היא המקור לכל הצרות`. הצרפתים רצו שצה"ל יעשה להם את העבודה השחורה מול סוריה".

לדברי גורם מדיני נוסף, "שיראק לא הבין את האינטרס הישראלי בכלל. ישראל לא מחפשת דרכים לתקוף את סוריה. ואכן, ברגע ששיראק הבין שאנחנו מחפשים דרכים לסיים את המלחמה ולא להרחיב אותה, המסרים הופסקו והצרפתים המשיכו להתנהל כרגיל". לדברי הגורם המדיני הבכיר, "גם ארצות-הברית, לפי כל ההערכות, לא היתה מתלוננת יותר מדי אם היינו מחליטים לפלוש לסוריה בימים הראשונים של המלחמה".





גיחה ישראלית מעל שמי לבנון במהלך המלחמה. צילום: אי-פי /images/archive/gallery/554/223.jpg




הגינוי הצרפתי



כזכור, מלחמת לבנון השנייה החלה למעשה בבוקרו של יום רביעי, 12 ביולי 2007, עם חטיפתם של שני חיילי צה"ל אהוד גולדווסר ואלדד רגב בידי מחבלי חיזבאללה. באותו הערב החליטה הממשלה על יציאה למבצע צבאי חסר תקדים בהיקפו, אשר בפועל התפתח ממבצע אווירי למלחמה אשר כללה גם כוחות קרקעיים גדולים.

ביומיים הראשונים של המלחמה זכתה ישראל לתמיכתה הבלתי מסויגת של ארצות-הברית - אשר נמשכה לכל אורך תקופת הלחימה - וכן לתמיכתן של מספר מדינות מערביות, בהן בריטניה. אולם צרפת, אשר רואה בלבנון בת חסות שנתונה להשפעתה, גינתה את ישראל על התקיפה בדרום לבנון.

ביום שישי, יומיים לאחר תחילת הלחימה, שיראק אמנם גינה את החיזבאללה על חטיפת החיילים אך בה בעת גם תקף את ישראל וטען כי פעולות צה"ל "חסרות פרופורציה לגמרי. ניתן לשאול אם לא מדובר באיזה רצון או תשוקה להשמיד את לבנון?". שיראק חזר כמה פעמים נוספות על הכרזתו כי התגובה הישראלית על חטיפת החיילים והריגתם של הלוחמים הנוספים היתה חסרת פרופורציה, אולם כעת מתברר כי במקביל להצהרות כבר ניהל שיראק באותה העת חילופי מסרים עם ירושלים בעניין שינוי פני המערכה - במקום תקיפה נרחבת בלבנון, לעבור לתקיפה של סוריה.

ההצעה של שיראק נידונה במספר פורומים מקצועיים בכירים במשרד החוץ, אולם לא הובאה לדיון בדרג הפוליטי, ככל הנראה בשל העובדה שמלחמה עם סוריה לא היתה על הפרק. מלשכת מנכ"ל משרד החוץ נמסר כי "לא זכור דיווח כזה".




http://www.nrg.co.il/online/1/ART1/557/548.html

Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group