ערוץ 7 |
פורסם: שישי 12.01.07 8:24 נושא ההודעה: בגץ:לא יתקיים דיון נוסף בועדת וינוגרד.מחלוקת קשה בן השופטים |
|
בג"ץ:לא יתקיים דיון נוסף בועדת וינוגרד
תוך מחלוקת קשה בין השופטים, דחה בג"ץ עתירה לדיון נוסף בעתירה להקמת ועדת חקירה ממלכתית.
רותי אברהם
תוך מחלוקת קשה בין השופטים, דחה בג"ץ עתירה לדיון נוסף בעתירה להקמת ועדת חקירה ממלכתית. על דעת הרוב נמנה המשנה לנשיאת ביהמ"ש העליון השופט ריבלין וכן השופטים: חיות, ג`ובראן וגרוניס. שופטי המיעוט, פרוקצ`ה, נאור ורובינשטיין, סברו כי יש לקיים דיון נוסף או להחזיר את הסוגיה להכרעה נוספת בממשלה.
מוביל דעת הרוב, השופט ריבלין, כתב בהחלטה כי "אין עילה בדין להתערבות בהחלטת הממשלה" וכי זו היתה מוסמכת למנות ועדת בדיקה עפ"י סעיף 8א לחוק הממשלה. "גם כאשר הסוגיה העומדת לבדיקה בעלת חשיבות ציבורית רבה ולא סוגיה נקודתית ומצומצמת בלבד".
ריבלין הוסיף כי "אין בהחלטה משום מתן גושפנקא ציבורית לבחירת הממשלה שלא להקים ועדת חקירה ממלכתית ולא ועדת בדיקה ממשלתית".
הוא ציין בהחלטה את הערתה של השופטת חיות, הנמנית על דעת הרוב, לפיה החלטת הממשלה להקים את ועדת וינוגרד "מעוררת תהיות ורחוקה מלהניח את הדעת".
מובילת שופטי המיעוט, השופטת פרוקצ`ה, כתבה בהחלטה כי למרות שבית המשפט אימץ את עקרון `הריסון השיפוטי ביחד לענינים בעלי אופי מדיני`, אין המדובר בכלל מוחלט וכי סוגיה זו שייכת "למגזר צר של חריגים". עוד כתבה פרוקצ`ה כי "ועדת בדיקה ממשלתית לא נועדה לחקירת ארועים רחבי היקף, בעלי משמעות כלל-לאומית, ולא ניתנו בידיה סמכויות סטטוטוריות הולמות ומספיקות לבצע חקירה כוללת מסוג זה. זאת, בניגוד לועדת חקירה ממלכתית שצוידה בכלים ואמצעים הולמים לצורך כך".
לדעת פרוקצ`ה "נפל פגם במינויה של ועדת וינוגרד, מבחינת מהות הנושא שהועבר לבדיקתה, שאינו בגדר העניינים שועדת בדיקה ממשלתית מוסמכת לעסוק בהם". היא הצביעה על פגם נוסף במינויה של ועדת וינוגרד , `הפגם של ניגוד עניינים`. "ועדת וינוגרד, שמונתה בהתאם להחלטת ממשלה, אמורה להידרש לא רק להיבטים מערכתיים או מיניסטריאליים אלא גם להיבטים של אחריות אישית של גורמי הממשלה הקשורים לאירועי הלחימה. הבחירה בועדת בדיקה ממשלתית לצורך חקירת אירועי הלחימה בלבנון על כל היבטיהם הינה בחירה החורגת ממתחם הסבירות, שכן בחירת מנגנון החקירה על ידי הממשלה הונחתה על ידי האינטרס לשמור לגורם הנחקר את הכוח לקבוע את הרכבו של הגורם החוקר".
השופטת פרוקצ`ה, הציעה כי "ההחלטה על מינויה של ועדת בדיקה ממשלתית לחקירת אירועי הלחימה בלבנון תבוטל ושהעניין יחזור לשולחן הממשלה, על מנת תשקול מהי הדרך הראויה לחקור את אירועי הלחימה". לדעתה הצטרפו כאמור השופטים נאור ורובינשטיין שלשיטתם "ועדת בדיקה ממשלתית, המתמנית בהתאם לסעיף 8א לחוק הממשלה, אמורה לבדוק נושא או אירוע מסוים בתחומי אחריותם של שר או שרים, ואינה מוסמכת לבדוק את אחריות הממשלה או שריה".
בהחלטה מציין השופט ריבלין כי פסק הדין ניתן על ידי `הרכב מורחב של שבעה משופטי בית משפט זה`, וכי "על אף חשיבותו של פסק דין נשוא העתירה, לא טמונים בו חידוש הלכתי או קושי מהותי, המצדיקים את עריכתו של דיון נוסף בהתאם לתנאים הקבועים בסעיף 30 (ב) לחוק בתי המשפט".
http://www.inn.co.il/News/News.aspx/158356 |
|